Srijeda, 23.06.2021.
h

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan panel "15. juli 2016. - Svi aspekti državnog udara"

U prepunoj Konferencijskoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke danas je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, Instituta Yunus Emre i Udruženja Stratis održan panel pod nazivom "15. juli 2016. - Svi aspekti državnog udara".

Na panel-diskusiji koju je moderirao Ensar Eminović direktor Stratisa, govorili su pomoćnik generalnog predsjednika AK Partije Mehmet Mehdi Eker, bivši zastupnik u Skupštini Turske Huseyin Kansu i ugledni bosanskohercegovački pisac i univerzitetski profesor Džemaludin Latić.

Pomoćnik generalnog predsjednika AK Partije Mehmet Mehdi Eker istakao je da je evidentno da je pokušaj državnog udara u Turskoj pripreman dugo prije 15. jula i da su to izveli određeni ljudi koji su se preobukli u tursku vojnu uniformu.

- To nije svakako bila želja za promjenom vlašću. Nije bio pokušaj da se promijeni vlada u Republici Turskoj, nije bila situacija u kojoj je opozicija izašla na ulice i potegnula za vojnim resursima kako bi svrgnula vlast. Tu noć su željeli upropastiti Republiku Tursku. To je pokušaj razaranja Republike Turske. Ko god da je to htio i kome god da je bilo to od koristi i svi oni koji su imali koristi od tog su izdajnici i prokletnici koji su željeli tursku razoriti, a na čelu je FETO organizacija koju vodi Fetullah Gulen - kazao je Eker.

Istakao je da je svo oružje koje je korišteno u pokušaju državnog udara uzeto od poreza naroda kojim bi branili Tursku od njenih neprijatelja.

- Avione, tenkove, oružje umjesto da bude u službi odbrane Turske, članovi FETO-a su upotrijebili protiv svog naroda. Prvi put u historiji smo gledali da se bombardira vojnim avionima Narodna skupština Turske. To se dogodilo 15. jula. Bombardovana je i Palata predsjednika Turske, zgrada šefa obavještajne službe Republike Turske i zgrada specijalne policije Turske. Parlament je srce jednog naroda, to je zgrada u kojem se promoviše narodna volja. To znači da je cilj onih koji su bombardirali bilo da sruše narodnu volju - naveo je Eker.

Istakao je da cilj bio uništiti mjesto i poziciju koja predstavlja cijeli narod, a da je obavještajna služba cijela memorija jednog naroda koju su pučisti također htjeli uništiti.

Istakao je da je jedan od razloga njegovog dolaska u Sarajevo ispričati svojim prijateljima ono što se Turskoj 15. jula dogodilo i podijeliti sa svima ono što ih je te noći zadesilo.

- Znamo da se i oni žaloste radi toga što nas je zadesilo i želimo da oni uzmu poruku i pouku iz naših iskustava. I zato smo mi danas sa vama kako bi vam objasnili ono što se dogodilo u Turskoj i kako bi podijelili sav taj bol i tugu koju smo proživjeli - kazao je Eker.

Istakao je da je u Turskoj trenutno na snazi čistka u svim institucijama te države, od policije, vojske, obavještajne strukture i svih drugih civilnih institucija i da se sve to provodi u skladu sa zakonom.

- Turski narod je jedan korjenit narod i pučisti koji su tu noć izašli na ulicu bi poubijali sav taj narod da on nije bio korjenit i častan narod, a ove gazije su te noći izašli pred tenkove i topove i nisu ubijali pučiste, svi su bili nenaoružani, čak su svoje košulje skidali i stavljali u tenkovsku cijev. Tu noć je poginulo samo 36 pučista. Turska je zemlja sa svojim narodnom i svojom državnom strukturom koja je pravna država i koja štiti ljudska prava. Zbog toga niko ne treba da brine. Pravna država radi svoj posao i oni koji su privedeni bit će pravedno tretirani. Koji budu krivi bićt e osuđeni a nedužni će biti pušteni na slobodu,  u to ne treba niko da sumnja - poručio je Eker.

Na kraju je istakao da je misija Turske upozoriti sve njene prijatelje u 168 zemalja u kojima je djeluje teroristička organizacija FETO.

Huseyin Kansu, koji je u tri saziva bio parlamentarac Turske i koji, kao neko ko je porijeklom iz BiH, jako dobro poznaje i BiH i Tursku govorio je o Fetullahu Gulenu i njegovoj organizaciji FETO koja, kako je kazao djeluje već 40 godina te da još uvijek širom svijeta postoje brojni članovi ove organizacije koji nisu razotkriveni.

- Od 2010. godine, organizacija sistematski širi mržnju prema predsjedniku Turske Erdoganu. Organizacija također odvaja svoje pripadnike od njihovog naroda i svog naroda i porodica. Pripadnici ove organizacije se ne smatraju formalnim dijelom sunitskom islama. Ova organizacija čak kontroliše i bračni i porodični život svojih članova, a vrijednost imovine procjenjuje se čak na stotine milijardi dolara - naveo je Kansu.

Kako je kazao, cilj ove terorističke organizacije je da stalnom, svjesnom organizacijom spriječi sposobnost općeg rasuđivanja stvari kod svojih članova.

Nakon 15. jula ustavljeno je da u Turskoj raspolažu sa 15 univerziteta, 1.043 srednjih škola, 1.229 udruženja i fondacija, 35 bolnica i ambulanti, 19 sindikata, 15 TV kanala, 23 radiostanica, 45 novina, 15 časopisa, 29 izdavačkih kuća i 156 firmi, podsjetio je Kansu, istakavši da kao takva, ova organiza predstavlja potencijalnu opasnost za sve države u kojima djeluje.

- Organizacija koja u 170 zemalja svijeta ima univerzitete, škole, koledže, udruženja, nevladine organizacije, bolnice, filme potencijalna je opasnost za sve države u kojima djeluje. Pokušajem državnog udara 15. jula objelodanili su svoj tajni politički, vojni karakter. Drugim riječima, njihove maske su pale tog dana. Sve zemlje svijeta mogu uzeti pouku i poruku iz iskustva i borbe koju je turska dala 15. jula ove godine, čak to predstavlja nužnost za te države - poručio je bivši zastupnik u turskom parlamentu.

 

 

Vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 241 osoba, a ranjeno više 1.500.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh