open-navfaktor-logo
search
Vršene provjere
U Istočnoj Ilidži se naselilo 37 stranaca čije prisustvo uznemirava mještane: Tvrde da su članovi zloglasne sekte
Na osnovu prikupljenih operativnih podataka, Inspektori Službe za poslove sa strancima došli su do saznanja da na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja praktikuje religijska uvjerenja na ekstreman način, te je izvršen inspekcijski nadzor.
27.01.2022. u 14:42
get url
text

Tokom nadzora u dva privatna objekta u vlasništva bh. državljanina S.V. u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža, zatečeno je 37 stranih državljana a u pitanju su porodice s maloljetnom djecom, državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale.  

Provjerom kroz službene evidencije utvrđeno je da su oni ušli u Bosnu i Hercegovinu tokom novembra 2021. i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak. Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su promijenili adresu boravišta i nastanili se na navedenoj adresi u Istočnoj Ilidži.

Dalje je utvrđeno da za navedene osobe nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, te je obavljen razgovor s bh. državljaninom S. V. na okolnosti boravka stranaca u objektima u njegovom vlasništvu i tom prilikom je S. V. prekršajno sankcioniran zbog neprijavljivanja stranih državljana.

Obzirom da su u pitanju stranci, državljani zemalja koji su oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriju BiH, navedene osobe imaju pravo na bezvizni boravak u BiH u trajanju do 90 dana.

Služba je izvršila provjere pomenutih stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a, te je utvrđeno da se oni ne nalaze u njima ni po kom osnovu.

Ostvaren je kontakt s nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od predmetnih stanih državljana.

- Služba za poslove sa strancima zajedno s drugim nadležnim sigurnosnim agencijama vrši dodatne provjere za navedene osobe od čijeg ishoda će zavisiti dalje predmetno postupanje, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena - objavljeno je iz te institucije.

Portalu Katera javili su se uznemireni građani naselja Kula u Istočnoj Ilidži, tvrdeći da je život u ovom naselju postao nemoguć zbog, kako oni kažu, ekstremističke vjerske grupe koja se naselila u ovoj lokalnoj zajednici.

Prema riječima mještana, krajem decemba 2021. godine u noćnim satima, u kuće čiji je vlasnik S. V., preduzetnik iz Bratunca i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uselilo je oko 40 pripadnika sekte Lev Tahor, porijeklom iz Izraela, koje nazivaju i "jevrejski talibani".

Jedan od stanovnika naselja Kula objašnjava da je ova grupa, koja se naselila u njihovom komšiluku, prema dostupnim informacijama na internetu, ekstremistička vjerska grupa, koja se suočila sa optužbama za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanja maloljetničkih brakova, zlostavljanja djece.

- Ova grupa se često selila u pokušaju da pobjegnu od državnih agencija za zaštitu djece i zakona. Iz Izraela su protjerani, deportovani su iz SAD-a, Kanade, iz Iraka, Irana, Rumunije, Turske, Albanije, Moldavije. Prema dostupnim informacijama, od kojih se ledi krv u žilama, čelnici ove sekte su optuživani za najteže zločine – objašnjava zabrinuti građanin, prenosi portal katera.news.

On je dodao da su se obraćali Policijskoj upravi Istočno Sarajevo iz koje su dobili objašnjenje da je najavljen dolazak grupe Jevreja.

Nakon što su shvatili, prema njihovim riječima, da se u tim kuća dešavaju jako čudne stvari, te da pripadnici ove sekte cjelodnevno vrijeme provode u molitvi, ne radeći ništa drugo, stanovnici ovog naselja su odlučili da glasno progovore.

- Ne mogu vam riječima opisati kakva se atmosfera osjeća u njihovoj blizini. Iz tih kuća dopiru zvuci nekih religioznih pjesama, koje zvuče jezivo. Pjevaju ih djeca, a i dalje zvuče kao da ih pjevaju ljudi koji su van svakog razuma – govori mještanin.

Drugi stanovnik naselja Kula ističe da su oni, zaista, u početku mislili da su to Jevreji, ali da su odmah uočili da su žene specifično obučene, te da nikakvu zvaničnu informaciju o tome ko se doselio u njihov komšiluk, nisu imali.

- Žene su obučene u burke, pokrivene, tako su obučene i djevojčice. Muškarci i dječaci su obučeni isto. Stalno nas posmatraju, čim otvorim vrata od kuće, shvatim da me jedan od njih gleda sa terase ili iz dvorišta. Osjećam se uznemireno i zabrinuto. Plašimo se za djecu – govori drugi sagovornik.

Objasnio je da su se obraćali Službi za poslove sa strancima, koji su se odazvali pozivu, ali nisu uspjeli da ih legitimišu jer im nisu dozvolili ulazak u kuće.

Prema njegovim riječima, iz ove službe su potvrdili da su doseljenici porijeklom iz Izraela, ali da su građani morali sami istraživati u pokušaju da dođu do više informacija.

- Vrlo brzo sam shvatio ko je ova ekstemistička grupa jer sam na jednoj od internet stranica pronašao fotografiju sa aerodroma u Istanbulu od 4. novembra 2021. godine na kojoj sam jasno prepoznao dvojicu koju viđam u svom komšiluku svaki dan. Na jednom snimku, koji je na internetu obilježen kao uznemiravajući, uočio sam dječija kolica sa žirafama, koja sam vidio i u dvorištu kuće – ističe on.

Uznemireni građani tvrde da se plaše da se još članova Lev Tahora ne doseli i zatraži azil, ako se ispostavi da im boravak ovdje odgovara.

- Problem predstavlja i vlasnik kuće. Prošle godine je kuće izdao Arapima, sad članovima sekte. Ne smetaju nama ljudi, Kinezi, crnci, Japanci, neka izda kome god hoće, ali ovo je ozbiljna priča. Članovima jedne sekte nije mjesto u našem naselju i našoj lokalnoj zajednici – ogorčen je naš sagovornik.

Građani ovog naselja još jednom ponavljaju da smatraju da ovoj grupi nije mjesto ovdje i da oni ne žele da mijenjaju njihovu ideologiju i način života, nego da insistiraju samo na tome da napuste Kulu.

- Ako se nešto ne poduzme, mi ćemo prodati naše kuće. Nećemo da živimo u sredini gdje ne osjećamo sigurnost za djecu i porodice. Treba li da čekamo da se nešto desi? Nije im mjesto ovdje. Svi izgovori su neprihvatljivi, hoćemo rješenje – zaključuju stanovnici, prenosi portal katera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.