open-navfaktor-logo
search
Menadžerska varijanta
U "kombinaciji" sa Vicom Zeljkovićem: Treba li Zdravko Mamić birati selektora Zmajeva?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer nije dobila selektora.
23.12.2020. u 16:52
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li Misimović zbog Zeljkovića i Peteva "prodati" Barbareza?

Ta tačka nije bila na dnevnom redu, a sa dosta zanimanja se i u Hrvatskoj prati bitka za izbor nasljednika Duška Bajevića.

- Rasprava je prebačena na 28. decembar, ali s obzirom koliko je neslaganja unutar samog Fudbalskog saveza BiH, koliko je struja koje vuku svaka na svoju stranu, za očekivati je da čovjek koji će povesti reprezentaciju u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. bude poznat tek u drugoj polovici januara - pišu zagrebačke Sportske novosti.

Kao što je poznato Emir Spahić, član Stručne komisije za izbor selektora, nije se pojavio na sjednici zbog privatnih razloga, a drugi član Zvjezdan Misimović (navodnoo predložio Ivayla Peteva i Marca Simonea) donio je izvještaj koji nije potpisao Spahić. Stoga je odlučeno da njih dvojica prijedlog dostave do 28. decembra, a Izvršni odbor će ga odbiti ili potvrditi.

- I tu leži glavni razlog zbog čega se toliko i odugovlači s izborom. I u FSBiH, kao i u svakom savezu na Balkanu, vladaju interesne grupe, a uz to u BiH je važna i nacionalna komponenta, koju također treba zadovoljiti.

Iako najveće favorite mogu znati samo Spahić i Misimović, raznorazni "izvori" barataju uglavnom s nekoliko njih. Prema onima "najupućenijima" selektor će biti ili Sergej Barbarez ili Ivaylo Petev. Iza ovog prvog stoje navijači i javnost, ali protiv njega je dobar dio čelnika Saveza s kojima je Barbarez u prošlosti često ratovao.

VEZANI TEKST - Dinamo ga otjerao, a sada ga Vico Zeljković i Misimović dovode za selektora Zmajeva?

Bugarin Petev navodno je u priči uz "blagoslov" Zdravka Mamića i interesne sfere na čelu s budućim predsjednikom Saveza Vicom Zeljkovićem. Međutim, ako njega izaberu mogli bi očekivati pravu provalu nezadovoljstva javnosti, što im, nakon još jednog neuspjeha reprezentacije, definitivno ne treba - pišu SN.

S obzirom na to da Mamić kontroliše veći dio medija u Hrvatskoj, jasno je da njegovo ime nije bez razloga dospjelo u ovaj tekst. Postavlja se pitanje otkud on u cijeloj priči? Zar je zaista potrebno da nam Zdravko Mamić bira selektor?

Zanimljvo, Mamić se već oglašavao i hvalio Peteva, kojeg je, gle čuda, prije nekoliko godina "otjerao" sa Maksimira.

Bugarski "stručnjak" je, naime, jedini trener koji u posljednjih 15 godina nije osvojio trofej sa Dinamom. Jasno je, valjda da je on u priči oko selektora BiH menadžerska varijanta. Pametnom dosta...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.