open-navfaktor-logo
search
Apsurdna situacija
U Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduri još stoje zakoni predloženi prije 12 godina
U ovom trenutku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nalazi se oko 20 zakonskih rješenja upućenih tokom ovog mandata koji čekaju da budu usvojeni ili odbijeni. No ono što je zanimljivo je da se i dalje u proceduri nalaze i prijedlozi izmjena i dopuna zakona iz prethodnih mandata, neki stari po 12 godina.
17.02.2022. u 07:35
get url
text

Takvih je blizu 20, prema evidenciji zakona iz prethodnih saziva koji su "u proceduri".

Među njima su i davno zaboravljeni amandmani na Ustav Bosne i Hercegovine od kojih neki datiraju od 2009. godine. Tu su i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje je davne 2010. u predložio tadašnji zastupnik Stranke za BiH Sadik Bahtić, izmjene Zakona o Centralnoj banci koje je također 2010. uputio Sefer Halilović, a ima dosta i zakona čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine poput onog o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti BiH.

Osim zakonskih rješenja, tu su i deseci starih izvještaja, rezolucija, informacija i odluka koje niti su usvojene niti odbijene, već se vode – u proceduri.

Zakoni u proceduri u PSBiH

Sadik Bahtić kazao nam je da konkretno njegov prijedlog dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost iz 2010. godine nije dobio podršku u prvom čitanju zahvaljujući SNSD-u i trebalo je da ide na usvajanje u drugom čitanju, ali i dalje stoji.

Bahtić je istakao da sada upravo SNSD predlaže dopune Zakona o PDV-u vrlo slične onima kakve je on predložio, a kakve su bili odbili.

- Ima još prijedloga zakona koji tako stoje, ne samo ovaj moj. Ostanu u ladicama, ne ugledaju svjetlo dana – dodao je Bahtić, te kazao da je to apsurdno i govori o radu same Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.