U ponedjeljak presuda optuženima za smrt Dženana Memića

objavljeno: 12.07.2018. u 17:45

U Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno je iznošenje završnih riječi na suđenju Ljubi i Bekriji Seferović, koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u Velikoj Aleji na Ilidži, u kojoj je, prema optužnici, smrtonosne povrede zadobio 21-godišnji mladić Dženan Memić. 

Sudija Igor Todorović izricanje presude zakazao je za ponedjeljak, sa početkom u 12 sati.

Ovoj odluci prethodilo je iznošenje završnih riječi strana u postupku koje je u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas trajalo više od devet sati. 

Kazna za optužene

U završnim riječima Tužilastvo KS je tražilo da Sud kazni optužene, dok su odbrana, kao i oštećena strana, odnosno porodica Memić,  bile stajališta da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

VEZANI TEKST - Furtula: Nedvojbeno je dokazano da se u "slučaju Memić" radi o saobraćajnoj nesreći

Advokat Rusmir Karkin, koji brani optužene, Ifet Feraget, opunomoćenik porodice Memić, kao i sam Muriz Memić od Suda su zatražili da se Seferovići oslobode optužbi.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, najavio je za sljedeću subotu nove proteste. 

VEZANI TEKST - Muriz Memić u sudnici: Nije Dženana ubio Ljubo Seferović, bio je to drugi kombi

Tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo su prilikom iznošenja završnih riječi istaknuli kako je istraga u slučaju "Memić" ometana tokom cijelog procesa te da je za vrijeme trajanja pretresa protiv Seferovića bio prisutan izuzetan pritisak ali i da očekuju da će sud donijeti odluku neovisno od pritisaka izvan sudnice.

- Teško je bilo raditi na ovom slučaju zbog svih događaja koji su ga pratili izvan sudnice. Oštećeni nikada nije prihvatio da je njegov sin nastradao u saobraćajnoj nesreći i  zbog toga je predmet doveden u pitanje. Odbrana je izuzetno koristila oštećenog kako bi postupak povela u nekom drugom pravcu – istaknuo je Furtula i još jednom dodao da vjeruje da će se sudska odluka odnosno presuda u ovom slučaju zasnivati na onome što se događalo u sudnici, a ne izvan nje.

Oštećenima pogrešne informacije

U nastavku iznošenja završne riječi tužilac Furtula i tužilac Sead Kreštalica naizmjenično su analizirali dokaze iznesene tokom suđenja u ovom slučaju. Osvrnuli su se na izlaganja svjedoka, vještaka i materijalne dokaze, pobijajući tvrnje odbrane koje su iznesene tokom postupka. Istaknuli su da je Dženan žrtva nesreće te da je udarom automobila zadobio smrtonosne povrede. Ovu tvrdnju su detaljno obrazložili i potkrijepili iskazima vještaka i svjedoka koji su svjedočili u ovo slučaju te pojasnili kako je sa mjestom nesreće u vezu doveden kombi koji je bio u Ljubinom vlasništvu, kako je dokazano da ga je vozio Seferović te kako su usljed udara u pješaka odnosno Dženana na automobilu nastala oštećenja a na tijelu mladića fatalne povrede.

Furtula je naglasio da je cijeli slučaj zapravo jednostavan ali da je doveden u pitanje jer su se porodici oštećenog davale pogrešne informacije. Između ostalog, tužiocu su se osvrnuli na nestanak snimaka videonadzora iz hotela Cristal na Ilidži te su kazali kako snimci jesu izbrisani ali nakon što su ranije pregledani.

- Policija je pregledala snimke prije nego što su izbrisani i utvrđeno je da na njima nema ništa značajno. Od mjesta nesreće kamere su udaljene oko 350 metara, na putu su im krošnje drveća, a pri tome je bila noć. Na njima se svakako ništa nije vidjelo - kazao je Furtula.

Nakon detaljne trosatne analize dokaza tužilac je kazao da kada se svi dokazi dovedu u vezu jedni sa drugima neosporno je da je Dženan Memić povrijeđen u saobraćajnoj nesreći.

- Sve teorije da je ovo izmišljeno kako bi neko nekoga prikrio padaju u vodu – rekao je Furtula.

Tužilaštvo KS je zastražilo od Sudskog vijeća da kazni optužene.

- Iz dokaza ćete se uvjeriti da su oni krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret te očekujemo da im izreknete kaznu u skladu sa zakonom. Tužilaštvo želi da vjeruje da samo sud i tužilaštvo mogu cijeniti dokaze i upoređivati činjenice te donijeti odluku o nečijoj krivici – kazao je Furtula.

U nastavku je satima govorio Ifet Feraget, opunomoćenik porodice.

- Muriz Memić nije postavio imovinsko – pravni zahtjev u ovom slučaju jer vjeruje da optuženi nemaju nikakve veze sa smrću njegovog sina – najprije je pojasnio Feraget.

Nadalje je u opširnom izlaganju nastojao pobiti sve tvrdnje tužilaštva, osvrćući se na svaku posebno. Ustvrdio je da su dokazi u ovom slučaju podmetnuti.

Podmetnuti dokazi

- Kako mi da znamo šta je doneseno u kutijama koje su donosili na lice mjesta. Ja odgovorno tvrdim da su dokazi u ovom slučaju podmetnuti. Dženan Memić se branio prije nego što je napadut i zato ima povrede na rukama i nogama, to je i vještak Karan potvrdio – rekao je Feraget.

On je istaknuo i kako je Tužilaštvo KS zloupotrijebilo dokaze u ovom slučaju te tako prisililo Memića da energiju umjesto u tugovanje uloži u dokazivanje grešaka Tužilaštva.

- Tužilaštvo nije sarađivalo sa oštećenim u potrazi za istinom već su ga tretirali na nedostojan način i pogazili su njegovo dostojanstvo - kazao je Feraget.

Na kraju Feraget je od Sudskog vijeća kojim predsjedava Igor Todorović zatražio da se Ljubo i Bekrija Seferović oslobode optužbi za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

- Ne znam da li je Ljubo bio u tom nekom automobilu ali ono što znam jeste da se stvari nisu odigrale na opisan način – zaključio je Feraget.

Isto je predložio i Rusmir Karkin, advokat optuženih.

- Predlažem da donesete jedinu moguću, oslobađajuću presudu i uvjeren sam da ćete to i uraditi jer ćete morati ako uzmete sve dokaze u obzir - naveo je.

Potom se Karkin osvrnuo također na dokaze iznesene u ovom slučaju potencirajući one koje su njegovim branjenicima išli u prilog.

Karkin je analizirao iskaze svih vještaka Tužilaštva KS koji su svjedočili u ovom slučaju te je isticao kako oni nisu dokazali baš ništa.