U Portugalu i Španiji 30 ljudi poginulo u požarima

Objavljeno: 16.10.17 u 09:34

Najmanje 27 osoba izgubilo je život u Portugalu, dok su tri osobe izgubile život u Španiji u požarima koje su razbuktali vjetrovi koji prate uragan Ophelia, saopštili su zvaničnici. 

Glasnogovornica portugalske Uprave civilne zaštite Patricia Gaspar saopštila je da je 51 osoba povrijeđena u požarima te da je nekoliko nestalih u novom smrtonosnom požaru koji je tu zemlju zahvatio u posljednja četiri mjeseca. 

Svi stradali zadesili su se u šumskim područjima u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje u trenutku kada je vatra izbila, kazala je Gaspar.

Dodala je da je situacija i dalje kritična zbog neuobičajeno visokih temperatura. Međutim, meteorolozi su za danas prognozirali slabije padavine, što bi moglo pomoći vatrogascima da zaustave dalje širenje vatre.

Portugal je najsmrtonosniji požar iskusio u junu ove godine kada su u području Pedrogao Grande poginule 64 osobe, a više od 250 je povrijeđeno.

Istovremeno, u sjeverozapadnoj španskoj regiji Galiciji, u blizini granice sa Portugalom, zabilježeno je 130 aktivnih požara. Vlasti u tom području navode da su tri osobe poginule, a na hiljade stanovnika je evakuisano. 

Najmanje 17 požara je buknulo u blizini naseljenih područja, od kojih mnogi u provinciji Vigo. Brojne škole su u ponedjeljak zatvorene, a protiv vatrene stihije bori se oko 350 vatrogasaca kojima su u pomoć pritekli avioni za gašenje požara.

Duži sušni period i neuobičajeno visoke oktobarske temperature iznad 30 stepeni Celzijusovih razbuktali su vatru, ali policija istražuje i mogući ljudski faktor.