Menachem Z. Rosensaft, pored važnosti institucije koju predstavlja, značajan je jer je u potpunosti odbacio zaključke iz izvještaja Komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, koju je formirala Vlada entiteta Republika Srpska, a u kojima se negira genocid u Srebrenici.

- Rosensaft je raskrinkao Komisiju koju je formirala Vlada RS i njihovo istraživanje, kojim su pokušali da negiraju genocid. Važno je da takav čovjek prisustvoje komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, posebno za nas žrtve, jer na taj način dokazujemo da ideja negatora genocida neće uspjeti - kaže Hamdija Fejzić.

On je istakao da Svjetski jevrejski kongres veoma značajan, jer su najviše uradili na dokazivanju genocida kao pravnog instituta te su pokazali kako se čuva sjećanje na genocid.

Rosensaft je prošle godine, između ostalog rekao, kako je komisija Vlade RS-a imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima".

- Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Židovima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju - naveo je Rosensaft.