navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspjeh

U prvom vikendu prikazivanja "Praznik rada" Pjera Žalice pogledalo 10.000 gledalaca

Novi film Pjera Žalice "Praznik rada" na prvom je mjestu po broju gledalaca u kinima u Bosni i Hercegovini protekli vikend.

Objavljeno: 19.10.2022. u 07:45
get url
text

Nakon prvog vikenda prikazivanja, "Praznik rada" je u bh. kinima pogledalo skoro 10.000 gledalaca. 

U prva četiri dana redovnog prikazivanja, novo filmsko ostvarenje Pjera Žalice pogledalo je skoro 10.000 gledalaca u kino dvoranama širom BiH, što je novi najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjoj deceniji.

"Praznik rada" je film koji publiku ostavlja bez daha, emotivno za gledaoce ali i za aktere filma - najčešći je komentar nakon projekcije filma.

Film koji je svjetsku premijeru imao na 28. Sarajevo Film Festivalu, u kinima u Bosni i Hercegovini prikazuje se od 13. oktobra. Ekipa filma od početka prikazivanja u bh. kinima odlazi ususret svojoj publici, te su u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli bili na svečanim projekcijama. Danas slijedi svečana projekcija u Zenici, u CineStaru Zenica.

Film "Praznik rada" 19. oktobra će biti prikazan u službenom programu 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, gdje će zabilježiti međunarodnu premijeru. Slijede projekcije na jubilarnom, 20. Zagreb Film Festivalu u Hrvatskoj te na 14. Eastern Neighbours Film Festivalu (ENFF) u Amsterdamu i Hagu.

U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Radnja filma prati Armina, koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj, vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. Ali Fude nema. Komšije kažu da je uhapšen, ali niko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok komšiluk želi proslaviti Praznik rada, Armin pokušava saznati istinu.

"Praznik rada" je koprodukcijski projekat pet zemalja regije.