"U SAD-u nema nepotizma": Trump imenovao zeta za savjetnika

Objavljeno: 10.01.17 u 12:10

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump imenovat će svog zeta Jareda Kushnera na položaj višeg predsjednikovog savjetnika.

Porodica na okupu: Donald, Melania i Ivanka Trump te Jared Kushner
Porodica na okupu: Donald, Melania i Ivanka Trump te Jared Kushner

Američki mediji navode da se to moglo pokazati upitnim izborom zbog nepotizma. List The New York Times navodi da imenovanje Kushnera "nije neočekivano", ali nije se znalo koju će službenu ulogu dobiti.

Kushner je poput Trumpa njujorški poduzetnik na tržištu nekretnina i s razgranatom mrežom poslovnih odnosa, što bi moglo predstavljati potencijalni sukob interesa.

Diplomirao je na Harvardu, a dosad je bio demokrat i liberal, podržavao je kandidate Demokratske stranke i davao im izdašne donacije, suprotno puncu koji je pobijedio kao kandidat Republikanske stranke.

Kushner se 2009. oženio najstarijom Trumpovom kćerkom Ivankom, a pomogao je republikanskoj pobjedi Trumpa nad demokratkinjom Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 8. novembra.

Također predvodi porodičnu građevinsku kompaniju Kushner Companies i izdavač je sedmičnika New York Observer kojeg je stekao kao 25-godišnjak. Ukoliko bude i konačno imenovan za savjetnika, Kushner planira prodati nekretnine te dionice u spomenutom sedmičniku svome bratu. Za posao savjetnika ne bi primao plaću, a bavio bi se pitanjem Bliskog Istoka i Izraela.

Zasad nije jasno kako će na to imenovanje utjecati savezni zakon protiv nepotizma koji predsjedniku zabranjuje zapošljavanje članova porodice u njegovoj administraciji.