Podsjetimo, pravu buru među građanima izazvala je odluka Ministarstva zdravstva KS koje je 8. aprila dalo saglasnost JU Dom zdravlja KS na novi Pravilnik o rasporedu radnog vremena.

Pravilnik, po kojem se zbog ukidanja dežure nedjeljom, svi pacijenti sa područja ove općine upućuju u Dom zdravlja Ilidža, stupio je na snagu 1. maja, a njegova primjena počela je 6. juna.

Diskriminirajuća odluka

Na ovakvu odluku, nazvavši je "sramnom", reagirao je i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, pozivajući Harisa Vranića, ministra zdravstva, i doc. dr. Abela Baltića, direktora JU Dom zdravlja KS, "da isprave diskriminatornu odluku te da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH omoguće građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje".

- Građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu. Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prijevoz imaju li novaca? Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kvadratna kilometra - kazao je ranije Ejubović.

Na sjednicu Općinskog vijeća pozvani su, kako nam je kazao Adnan Čolo, savjetnik načelnika općine Hadžići za informisanje, i Vranić i Baltić te Amra Bašić-Živadinović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS".

- Sačekat ćemo da Općinsko vijeće zauzme svoj stav nakon čega će se poduzeti dalji koraci. Načelnik Ejubović, predsjedavajući Općinskog vijeća Almin Bašić, predsjednik Zdravstvenog savjeta dr. Tarik Dželilović ostali su pri stavu da se ide u masovne proteste, što podržavaju i svi uposlenici Doma zdravlja Hadžići, a najvažnije i građani. Na sjednici su samo tri tačke dnevnog reda, tako da će sve biti vrlo brzo završeno. Želimo čuti mišljenje tog tijela u kojem sjede i ljekari - ističe Čolo.

VEZANI TEKST - Protest građana: Zašto je Abel Baltić ukinuo dežuru nedjeljom u Domu zdravlja Hadžići

Prema njegovim riječima, "ogromna je šteta koju je građanima općine Hadžići prouzrokovala ovakva Vranićeva i Baltićeva odluka".

- Na području općine ima oko 200 pacijenata koji nedjeljom koriste zdravstvene usluge u Domu zdravlja Hadžići. Postoje ljudi koji idu na vakcinu i koji po tu vrstu usluge ne mogu ići u dom zdravlja. Zaista je vrlo ozbiljna situacija. To su nam kazali ljekari koji rade u ambulantama Tarčin i Pazarić i Domu zdravlja Hadžići. Njihov stav je da ovakvo stanje nije održivo. Naravno da shvatamo da se radi o prijelaznom periodu kada bi sve te medicinske usluge trebala preuzeti Hitna pomoć. No kada će se to desiti, to može potrajati i pet-šest godina - naglašava Čolo.

Osim u Hadžićima, prema novom Pravilniku o radu, dežure nedjeljom ukinute su i u domovima zdravlja Stari Grad, Novi Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Ilijaš.

- Mislim da su građani Hadžića u najtežem položaju. Neke općine imaju bolje regulisan saobraćaj, a nama je baš problem, jer je to sat vožnje po nedjeljnom rasporedu kada imate jedan ili dva autobusa - kaže Čolo.

Zdravstveni osiguranici sa područja općine Ilijaš jučer su, kao i svake nedjelje do sada, došli pred Dom zdravlja, ali nisu mogli ući. One koji nisu znali, a takvih je velika većina, portir je informisao da od sada po zdravstvenu uslugu moraju u Sarajevo u Dom zdravlja Centar.

Prim. dr. Nijaz Štitkovac, direktor, kaže "kako je ovakva odluka nadležnih nezgodna za ljude koji žive u rubnim područjima kantona".

- Daleko jeste, naročito za bolesne ljudi, no Ilijašani su navikli jer često i po specijalističke usluge moraju u ustanove koje se nalaze u drugim općinama, kod oftalmologa u Sarajevo ili pulmologa u Vogošću. Osim građana, putovat će i zdravstveni radnici jer neki žive na području Ilijaša, ali ono što se odluči, mora se poštovati - kaže Štitkovac.

Prema novom Pravilniku o radu, rad nedjeljom će se u narednom periodu obavljati u tri doma zdravlja na području KS - Centar, Novi Grad i Ilidža. Tako će u Dom zdravlja Ilidža po zdravstvenu uslugu morati dolaziti zdravstveni osiguranci iz Hadžića, Pazarića, Tarčina i Trnova. U Dom zdravlja Novi Grad osiguranici sa područja Novo Sarajevo, a u Dom zdravlja Centar građani koji su se liječili u domovima zdravlja Stari Grad, Vogošća i Ilijaš.

Nemamo ljekara

Doc. dr. Abel Baltić, direktor, kaže kako je JU Dom zdravlja KS bila u obavezi uskladiti svoje pravilnike o radnom vremenu sa novim Pravilnikom koje je Ministarstvo zdravstva KS objavilo još u augustu prošle godine.

Doc. dr. Abel Baltić

- Po tom Pravilniku nedjelja je neradni dan za primarnu zdravstvenu zaštitu i mi smo to ispoštovali, s tim što smo napravili prijelaznu varijantu određujući tri punkta (u domovima zdravlja Ilidža, Novi Grad i Centar) da rade i tim danom kako bismo vidjeli - da li postoji potreba rada nedjeljom?! Zašto smo u dilemi? Nama nedostaje kadra, a na tržištu nema ljekara koje bismo mogli zaposliti, pa osluškujemo da li će nedjeljom 10 ili 15 pacijenata potrošiti tog jednog ljekara, pa da ga nemamo radnim danom kada imamo deset puta više pacijenata ili da tu nešto promijenimo? Svaki dan pratimo i analiziramo. U slučaju da budu veće potrebe, reagirat ćemo kao i tokom COVID-19 - objašnjava Baltić.

Dodaje "kako ovakvom odlukom niko posebno nije povlašten, ali ni ugrožen".

- Mi smo u maju pratili rad Doma zdravlja u Hadžićima nedjeljom kada se javljalo između 20 i 30 pacijenata. Najmanji broj javljanja pacijenata bio je upravo u domovima zdravlja Ilijaš i Hadžići i to je razlog zašto smo se odlučili na ovakav korak. U slučaju da Ministarstvo zdravstva promijeni Pravilnik, mi ćemo se tome odmah prilagoditi - kazao je Baltić.