open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Kolegij
U srijedu dvije posebne sjednice Skupštine RS-a
Kolegij Narodne skupštine RS-a zakazao je za srijedu dvije posebne sjednice.
12.09.2022. u 11:58
get url
text

Prva će početi 14. septembra sa početkom u 12 sati, a odmah po njenom okončanju i druga, navjerovatnije isti dan u poslijepodnevnim satima.

U pitanju su 34. i 35. posebna sjednica u ovom mandatu, od kojih je jedna sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a druga na zahtjev Vlade RS-a.

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese RS-a. Odluka je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Vlada RS-a utvrdila je 8. septembra, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a što će se naći na dnevnom redu 35. posebne sjednice NSRS-a. Za ovu posebnu sjednicu predloženi su i Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i Prijedlog Zakona o obaveznom zdravtsvenom osiguranju.

Potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić kazao je nakon sjednice Kolegija NSRS-a da je dogovoreno da se na 34. posebnoj sjednici, koja se saziva na Dodikov zahtjev, dozvoli svim predstavnicima parlamentarnih stranaka da se obrate za skupštinskom govornicom, a da će biti pristuan i predstavnik Kancelarije EU-a.

Dodiku, kao predlagaču, dozvoljeno je neograničeno vrijeme da govori.

Zastupnik PDP-a Igor Crnadak kazao je danas da će zastupnici ove stranke još odlučioti da li će prisustvovati 34. posebnoj sjednici na kojoj će se odlučivati o agremanu njemačkom amabasadoru, a na Kolegiju su bili protiv njenog zakazivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.