U toku savjetovanje u Vijećnici o reviziji presude u tužbi BiH protiv Srbije

Objavljeno: 17.02.17 u 15:14

U sarajevskoj Vijećnici počelo je savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Savjetovanje su organizovali Fondacija „Pravda za BiH“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Pozivnice za učešće na savjetovanju su dobili vodeći pravni eksperti, aktuelni i bivši politički zvaničnici, predstavnici akademske zajednice, te predstavnici organizacija civilnog društva. Pred zgradom Vijećnice se okupio veliki broj predstavnika medija, kojima nije dopušteno obavljanje radnih zadataka u neposrednoj blizini mjesta održavanja savjetovanja, već na tramvajskoj stanici u blizini Vijećnice.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. godine donio odluku, te je utvrdio da Srbija nije počinila genocid posredstvom svojih organa ili osoba čije radnje bi je činile odgovornom prema pravilima međunarodnog prava. U odluci dalje piše da na strani Srbije nije postojala urota da se izvrši genocid, niti je Srbija podstakla izvršenje genocida. Sud je, također, utvrdio da je Srbija ipak povrijedila Konvenciju o genocidu, tako što nije izvršila svoju obavezu da spriječi genocid. Prema odluci, Srbija nije izvršila svoju obavezu pune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude istječe 26. februara 2017. godine.