Međutim, uveliko se spekuliše da će, ako dođe do njegovog izbora što je veoma izvjesno s obzirom na to da je i jedini kandidat za ovu poziciju, podnijeti ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo.

Forto bi, kako je rečeno Faktoru nezvanično, posvetio punu pažnju stanju u Našoj stranci, koje u ovom trenutku nije sjajno s obzirom na previranja, sukobe i odlaske članova.

Kako izvori Faktora kažu, ni njegovim koalicionim partnerima to ne bi bilo mrsko s obzirom na to da se već kalkuliše i sa imenima osoba koje bi ga zamijenile na toj poziciji.

Pitali smo premijera Fortu da li će podnijeti ostavku ukoliko bude izabran za predsjednika Naše stranke.

- To, naravno, nije istina – kazao je Forto za Faktor.

Međutim, iako premijer negira navode o njegovom napuštanju premijerske pozicije, spominje se da bi ga mogao zamijeniti Adnan Delić, aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo, koji je bio kandidat za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

VEZANI TEKST - Naša stranka - partija u koju su se mnogi njeni članovi razočarali, a leđa joj okrenuli i osnivači

Tako bi, kažu, došlo do određene rekonstrukcije Vlade. A ukoliko bi Forto dao ostavku, ne bi bio prvi, već su to ranije učinile njegova stranačka kolegica Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave, te Melika Husić-Mehmedović, ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih, za koju još nisu našli zamjenu.

Izvori Faktora kažu da će na ovu poziciju doći neko iz akademskog miljea, kao nestranački kandidat, mada s obzirom na situaciju u Vladi i Ministarstvu, teško će se ko odlučiti za tu "vruću stolicu" s obzirom na to da bi naredni ministar trebao da donese pred zastupnike novi zakon o visokom obrazovanju zbog kojeg je i ministrica Husić-Mehmedović podnijela ostavku. Zbog tog zakona i pritisaka koje je trpila, ostavku je podnijela i ministrica u prvoj Fortinoj vladi Zineta Bogunić.