Utorak, 27.02.2024.

Udar na ustavni poredak: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

Vlasti u Kantonu 10 danas su izvršile svojevrsni državni udar. Suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te suprotno odlukama nadležnih državnih institucija, Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 je na današnjoj vanrednoj sjednici donio odluku kojom se zabranjuje ulazak državljana BiH na područje tog kantona.

Ta se zabrana, navodi se u saopćenju, ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala, kao i tranzit tih vozila kroz Kanton 10, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u BiH u službene svrhe.

- Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 da uspostavi punktove na svim ulazima u Kanton 10. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. marta 2020. godine u 6.00 sati – navodi se u odluci.

Vlast u Kantonu 10, podsjetit ćemo, predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, a ova odluka se, očigledno, ne odnosi na osobe sa državljanstvom Republike Hrvatske, kojeg posjeduje značajan broj Hrvata u BiH.

Također je uvedena i zabrana kretanja građanima na području ovog kantona, kojeg njegove vlasti oslovljavaju neustavnim nazivom "Hercegbosanska županija", u periodu od 18.00 do 5.00 sati.

Također je donesena odluka o javnom objavljivanju identiteta osoba kojima je izdato Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh