open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje generala BiH o presudi Mahmuljinu: Pravosuđe se treba otrgnuti od svih vrsta pritisaka
Udruženje generala Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je od svoga osnivanja uvijek doprinosilo i doprinosi izgradnji i jačanju institucija države Bosne i Hercegovine.
28.04.2022. u 17:48
get url
text

- U povodu današnje presude našem članu generalu Sakibu Mahmuljinu izrečene pred Sudom BiH, bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu. 

Međutim, kako smo se borili za odbranu naše države devedesetih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas, ali ovaj put kroz podršku i lični doprinos izgradnji stabilnih državnih institucija po mjeri svih građana - navodi se u saopćenju Udruženja generala BiH.

VEZANI TEKST - Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora

Dodaje se da će njihov prioritet ostati i na istrajavanju u pravnoj borbi kroz koju će dokazati i pred domaćim pravosudnim institucijama "da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala". 

- Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u BiH imamo vjeru da će se naše pravosuđe otrgnuti od svih vrsta pritisaka, pa i od onih koji pokušavaju izjednačiti "sve strane".

U konkretnom slučaju generala Mahmuljina, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije u BiH (Ustavni sud BiH), a u konačnici, ako se bude moralo, i nadležni evropski sudovi, sagledati sve relevantne dokaze i donijeti konačnu presudu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.