open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće Tuzle
Udruženje lovaca može, djeca s dijabetesom ne: "Umjesto sistemskog rješenja samo jednokratna pomoć"
Većina u Gradskom vijeću Tuzle jučer je donijela odluku da Udruženju "Novi horizonti" za djecu oboljelu od dijabetes mellitusa tipa I, kroz budžet Grada Tuzle za 2021. godinu ne bude dodijeljeno 38.000 KM. Umjesto toga će za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi biti izdvojeno 60.000 KM jednokratne pomoći.
28.04.2021. u 17:02
get url
text

- Uvažavajući naknadno prispjele informacije, a u vezi s dodjelom sredstava Udruženju Novi Horizonti za djecu oboljelu od dijabetes mellitusa tipa I zasnovane na velikom broju poziva roditelja oboljele djece, a koja nisu članovi spomenutog Udruženja, Gradsko vijeće Tuzla je zaključilo, da se u interesu jednakopravnosti sve oboljele djece spomenuta sredstva učine dostupnim svima, a ne samo članovima spomenutog Udruženja - kaže se u saopćenju većine u Gradskom vijeću.

Vijećnik Socijaldemokrata (SD) BiH Damir Muratović, na čiju je incijativu Gradsko vijeće u februaru dodijelilo 38 hiljada Udruženju "Novi horizonti", kaže da je nezapamćeno u radu Gradskog vijeća da se amandman, koji je jednoglasno usvojen, na ovako perfidan način mijenja.

- Budžetska pozicija za udruženje znači da će iz godine u godinu biti osigurano sufinasiranje nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Umjesto toga mi imamo povećan iznos, ali radi se samo o jednokratnoj pomoći. Dakle, samo za ovu godinu, a naredne ko zna šta će biti - ističe Muratović.

On ističe da ne stoji argument većine u Vijeću o tome da se diskriminiraju oni koji nisu u udruženju.

- U budžetu se nalazi udruženje lovaca u koje nisu uključeni svi lovci, pa se niko ne buni. Tako da taj argument ne stoji. U suštini tom logikom je cijeli budžet diskriminatoran - zaključuje Muratović.

Muratovićevo mišljenje dijeli i opozicioni vijećnik Omer Berbić, koji je član Progresivnog bloka.

- Jedini razlog za ovaj potez je što se radilo o prijedlogu opozicije. Na ovaj način se pokazuje ko ima moć i ko odlučuje. Umjesto sistemskog rješenja, mi sada imamo jednokratnu pomomć, a to jednostavno nije isto. Novac će dobiti sada i ko zna da li će ikada više - kaže Berbić.

Jedan senzor za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi košta 240 maraka i može se koristiti mjesec. Zbog toga praćenje zdravstvenog stanja djece dijabetičara iziskuje mnogo novčanih sredstava.

Na web stranici change.org pokrenuta je peticija pod nazivom "Vratite djecu sa dijabetesom u budžet Tuzle", a do sada ju je potpisalo više od 1.700 ljudi.

Stanje stvari je sada tako da proces dodjele sredstava neće ići preko Udruženja na osnovu javnog poziva i ugovora, nego će to raditi Gradska služba. Slične ugovore Udruženje imaju s gradskim vlastima u Lukavcu, Teočaku i Banovićima, ali u Tuzli to neće biti slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.