open-navfaktor-logo
search
Upozorili potrošače
Udruženje peradara FBiH tvrdi da se odleđeno meso prodaje kao svježe, pozvali inspekciju
Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje peradara FBiH, jučer je u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske, saopćeno je iz ovog udruženja.
30.04.2023. u 10:49
get url
text
Ilustracija

- Potaknuti ranijim praksama, opravdano smo zabrinuti da je pomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se, potom, našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao "svježe meso". Osim što je riječ o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju, prvenstveno je riječ o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi.

Pozivamo nadležne inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje bh. građana, kao i nas istinske proizvođače koji zbog ovakvih praksi nestajemo.

Pozivamo i cjelokupnu javnost da, u susret prazniku rada i povećanoj konzumaciji mesa, povede računa pri odabiru proizvođača. Pri odabiru proizvođača, educirajte se posjeduje li proizvođač farme za uzgoj, klaonicu i tako dalje. Ukoliko je odgovor "ne", vjerovatnost je da je pred vama meso iz Turske, koje nije svježe - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.