open-navfaktor-logo
search
Javni protest medija
Udruženje Umbrella: Novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija!
Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, izražava javni protest, te traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužioca Gordane Mijatović zbog načina na koji je novinar EuroBlica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan danas u Policijskoj upravi Banja Luka.
25.02.2023. u 11:46
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Policija se oglasila: Banjalučki novinar, urednici i jedna nepoznata osoba osumnjičeni za povredu tajnosti postupka

Novinar Nikola Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjoj Luci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banja Luke.

Status osumnjičenog novinar Morača je dobio tek nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, što predstavlja najozbiljniji pokušaj zastrašivanja i prisile novinara što je u suprotnosti sa Smjernicama za saradnju policije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH gdje se navodi da novinari imaju obavezu da štite izvor informacija tokom ispitivanja i provjera policije.

VEZANI TEKST - Banjalučki novinar policiji odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici, uz suglasnost tužioca Gordane Mijatović, od novinara Morače oduzeli mobilni telefon, koji je deponovan u Osnovni sud u Banjoj Luci, a čije oduzimanje može ugroziti kako sigurnost novinara, tako i izvora informacija.

Podsjećamo MUP Republike Srpske da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih uslova za slobodu medija, te da prema krivičnom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Vijeća Evrope, OSCE i Evropske federacije novinare, kao i Kodeksu za štampu i online medije BiH, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama stoji solidarno uz novinara Nikolu Moraču, te poručuju da je nedopustivo da se fokus istrage slučaja silovanja 18-godišnjakinje prebacuje na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.