open-navfaktor-logo
search
Dopis
Ugledni britanski muzičari pisali Johnsonu: Zahtijevaju da se uvećaju njihovi prihodi od streaminga
Više od 150 najuglednijih britanskih muzičara potpisalo je pismo koje je britanski sindikat muzičara (Musicians Union) uputio premijeru Borisu Johnsonu, zahtijevajući hitno uređenje odnosa u raspodjeli prihoda od streaming servisa.
23.04.2021. u 16:17
get url
text

Pismo dolazi u okviru tzv. The Brokenrecords Campaign u sklopu parlamentarnog utvrđivanja odnosa koji vladaju u muzičkoj industriji. Do sada se mali broj muzičara javno usudio istupati jer su bili pod prijetnjama diskografskih kompanija da će im onemogućiti daljnji razvoj karijera.

Pismo britanskom premijeru su, između ostalih, potpisali Paul McCartney, svi članovi grupe Led Zeppelin, Annie Lennox, Peter Gabriel, Robert Fripp, Robert Smit, Mark Knopfler, Chris Rea, grupa Massive Attack i Chemical Brothers, Noel Gallagher, Chris Martin, Lily Alen, Celeste, Roger Daltrey, Paloma Faith.

Dopis ima dodatnu težinu jer ga potpisuju zajedno muzičari kojima se karijere više ne mogu poništiti, ali i mladi i uspješni. 

Potpisani muzičari u pismu britanskom premijeru poručuju da su predugo streaming-platforme, diskografske kuće i drugi internet divovi eksploatirali izvođače i kreatore bez pravične naknade.

- Streaming ubrzano zamjenjuje radio kao glavno sredstvo muzičke komunikacije. Međutim, zakonska rješenja nisu održavala korak s tehnološkim promjenama i, kao rezultat, izvođači i autori ne uživaju adekvatnu zaštitu kao kod radijskog emitiranja - upozorili su.

Napominju da današnji muzičari primaju vrlo male prihode od svojih izvedbi - najveći broj umjetnika dobiva tek malene dijelove jednog centa američkog dolara po pojedinom streamu, a studijski muzičari ne dobivaju baš ništa.

Da se to ispravi, potrebno je, poručuju britanski muzičari, promijeniti samo dvije riječi u aktu iz 1988. Copyright, Designs and Patents Act (britanski pandan Zakona o autorskom i srodnim pravima). Time bi modernizirali zakon tako da današnji izvođači primaju jednaki udio od prometa, baš kao što ga dobivaju i od emitiranja na radiostanicama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.