- Ne želimo mizeriju koju nam želi dati Vlada KS. Dajte novac KCUS-u i Općoj bolnici, ljudima koji se bore protiv korone. Mi ćemo radnike poslati na biro, tamo će imati 350 KM, a Vlada im daje 200-300 KM - kazao je tom prilikom ugostitelj Adil Šurković.

Prema današnjim informacijama, otkazi su se počeli dijeliti.

VEZANI TEKST - Grupa ugostitelja pred Vladom KS: Biro radnicima daje više novca nego vlast, ogorčeni smo

- Ono što znam jeste da je više od pola radnika poslano na biro. Vlada KS je za pomoć ovoj branši namijenila dva miliona KM uz uvjet da su izmirene sve obaveze do 31. decembra 2020. godine. Pa, kako smo mogli sve platiti ako u najvećem dijelu prošle godine nismo radili u punom kapacitetu.

Bio je lockdown od marta do maja, pa onda brojna ograničenja, mjere... U Banjoj Luci će subvencionirati ugostitelje bez uvjetovanja. Vlada KS na kraju od ta dva miliona neće ni pola dodijeliti ugostiteljskom sektoru - kaže Amar Trbović, potpredsjednik Udruženja ugostitelja KS.

S druge strane, u Službi za zapošljavanje KS nemaju registrovan povećan broj prijava ugostiteljskih radnika koji su dobili otkaz.

- Provjerili smo u našim općinskim službama i utisak je da situacija nije alarmantna. Broj prijavljenih radnika je sporadičan, ne odudara od prosjeka. No, mora se imati na umu da  radnik nakon otkaza ima rok od 30 dana da se prijavi na biro. Stoga, precizniju sliku imat ćemo za 10 do 15 dana - govori Mahir Lokvančić iz Službe za zapošljavanje KS.