open-navfaktor-logo
search
Potrebna ulaganja
Ugostiteljstvo u ZOI-ju: Hoće li i restoran na Igmanu doživjeti sudbinu "Benettona"
Javno preduzeće ZOI'84 raspolaže sa nekoliko atraktivnih ugostiteljskih lokacija u Kantonu Sarajevo. 
31.05.2021. u 08:18
get url
text

Neke od njih su već izdate, a sudbinu restorana "Benetton" mogao bi doživjeti i ugostiteljski objekat na Malom polju na Igmanu. Naime, u aprilu prošle godine "Benetton" je izdat privatniku. Ugovor je zaključen na šest godina i važi od 17. aprila 2020. do 17. aprila 2026. godine. Cijena zakupa utvrđuje se na sljedeći način: Za period januar-april zakupnina iznosi 5.500 KM mjesečno, a za period maj-decembar mjesečna zakupnina iznosi 1.600 KM. Na godišnjem nivou bruto zakupnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om.

- Kada je u pitanju ugostiteljstvo, u ZOI-ju mi imamo dvije lokacije koje nisu izdate. Jedna je u Zetri, a druga je na Igmanu. Obje lokacije imaju dosta dobar potencijal razvoja. Međutim, obje lokacije traže renoviranje, rekonstrukciju i značajna ulaganja. Nemamo još idejna rješenja. To ćemo raditi u toku ljeta da bi vjerovatno nivo ulaganja bio oko 300.000 KM za jednu i isto toliko za drugu lokaciju. ZOI ima vrlo raznoliku djelatnost, od upravljanja vertikalnim transportom do izdavanja sala, pa ugostiteljstva. Pitanje je da li ugostiteljstvo treba da ostane u okviru ZOI-ja i da li imamo kapacitete da investiramo u te projekte – kaže za Faktor Jasmin Mehić, v. d. direktora ZOI-ja.

Kako ističe, ZOI može progutati 70-80 miliona investicija uključujući vertikalni transport, rekonstrukciju Zetre, ugostiteljstvo...

- Jako je važno da se poslože prioriteti i da se vidi koji su to projekti koji trebaju da se prioritetno finansiraju, a za one koji se ne mogu finansirati, procjenimo da nisu prespektivni i onda ćemo tražiti alternativna rješenja. Jedna od alternativa može biti izdavanje. Najgore je da bilo koji segment ostaje na nivou na kojem je trenutno i da nemamo mogućnost razvoja.

Prije nekih godinu dana urađena je analiza poslovanja od strane međunarodne revizorske kuće, gdje su date sve preporuke da se u ugostiteljstvu u ZOI-ju ulaže u veliki centar ili da se izlazi iz tog segmenta. Postoji ozbiljan rizik loše usluge, nekvalitetnog kadra i rizik curenja prihoda. Trenutno pravimo projekat ski-centra, a u drugoj fazi radit ćemo analizu isplativosti svih naših rentanih površina. Nije samo u pitanju "Benetton", nego i teniski tereni, veliki bijeli balon, poslovna zgrada u centru grada, u Zetri... Nadzorni odbor naredio je da se revizija provede do kraja augusta. Da se utvrdi koji su ugovori štetni, ako ih ima - kaže Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.