open-navfaktor-logo
search
Odluka CIK-a
Ujedinjenoj Srpskoj zabranjeno učešće na Lokalnim izborima, Stevandić kažnjen sa 10.000 KM
Održana je 62. hitna sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na kojoj je, između ostalog, donesena jednoglasna odluka da se Ujedinjenoj Srpskoj, na čijem čelu je Nenad Stevandić, poništi ovjera za učešće na Lokalnim izborima. 
07.10.2020. u 15:10
get url
text

Iz CIK-a je, podsjetit ćemo, još ranije najavljeno da će taj spot Ujedinjene Srpske, koji je u javnosti okarakteriziran kao skandalozan, biti razmatran, te da će biti utvrđeno da li krši odredbe Izbornog zakona BiH.

VEZANI TEKST - Skandalozan predizborni spot Stevandićeve "Ujedinjene Srpske": Ujedinjeni protiv Albanaca, Hrvata i Bošnjaka?!

Naime, član 7.3 Izbornog zakona BiH zabranjuje kandidatima i političkim strankama da se koriste jezikom koji bi "nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet-komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati".

CIK je u okviru svojih nadležnosti pokrenuo postupak protiv Ujedinjene Srpske. Iz te stranke su se branili da je razog objave spota poziv političarima na ujedinjenje, a ne predizborna kampanja i da, smatrali su, ne predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da su ranije kažnjavani zbog kršenja odredbi člana 7.3 Izbornog zakona, te da su nastavili sa objavljivanjem spornih sadržaja, predloženo je poništavanje ovjere Ujedinjene Srpske za učešće na Lokalnim izborima, te obaveza uklanjanja spornog spota, dok je predsjedniku Nenadu Stevandiću predložena kazna od 10.000 KM. Nakon toga odluku su članovi CIK-a usvojili jednoglasno. Ujedinjena Srpska ima pravo na žalbu Sudu Bosne i Hercegovine.

Također su razmatrane prijave protiv Socijaldemokrata BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog nezakonitih promotivnih aktivnosti uoči Lokalnih izbora u BiH, odnosno postavljanja reklamnih bilborda. Socijaldemokrati su kažnjeni sa 1.000 KM, a istom novčanom kaznom je sankcioniran i SNSD.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.