Ponedjeljak, 30.11.2020.
h

Ukoliko radite od kuće za stranu firmu: Uskoro ćete plaćati veći porez u FBiH

Nacrt Zakona o porezu na dohodak koji je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru riješio je i važno pitanje koje je dugo godina bila nepoznanica građanima FBiH. 

Naime, pojedini građani iz svojih domova rade za firme u inostranstvu i time ostvaruju značajne prihode. Plaćanje poreza na ove prihode do sada je bilo u svojevrsnoj sivoj zoni jer nigdje u zakonu nije eksplicitno spomenut termin “freelancer“, kako se na engleskom jeziku nazivaju profesionalci koji u principu od kuće obavljaju poslove i pri tome nemaju ugovor o radu, a novac primaju kroz uplate iz inostranstva. Novim zakonskim rješenjima kroz Nacrt Zakona o porezu na dohodak, zakonodavac eksplicitno spominje freelancere.

- Na kraju se u poreznu osnovicu uključuju i ostali dohoci ostvareni od strane rezidenata Federacije kao što su prihodi sportista i sportskih stručnjaka, prihodi od povremenih slobodnih zanimanja i ostali prihodi koji nisu jasno obuhvaćeni kroz ukupni svjetski dohodak. U ovu kategoriju dohotka uključuje se i oporezivanje dohotka ostvarenog samozapošljavanjem, odnosno tzv. freelancer koji se uslijed razvoja informacione tehnologije intenzivno razvija na teritoriji Federacije – navodi se u nacrtu gore navedenog zakona.

Zakonodavac je pojasnio i koliko će poreza trebati plaćati na prihode od bavljenja freelancerskim poslovima.

- Ostali oporezivi dohodak uključuje stjecanje dohotka iz prihoda od sportista i sportskih stručnjaka, prihodi od osiguranja lica, prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti i ostali prihodi. Prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti (freelancer, op. a.) predstavljaju posebnu vrstu prihoda koji se realiziraju na tržištu, a koji nisu u vezi s redovnim obavljanjem ni nesamostalne ni samostalne djelatnosti, koje nije potrebno posebno registrirati u skladu sa posebnim propisima. Osnovicu dohotka predstavljaju neto prihodi, te nisu dopušteni nikakvi odbici, a stopa poreza na dohodak se primjenjuje po principu lomljene skale na svaku pojedinačnu isplatu do 800 KM stopa poreza je 13 posto, a preko 800 KM stopa poreza je 20 posto – navodi se u nacrtu zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru.  

Ova stopa predstavlja rast u odnosu na dosadašnju praksu pojedinih freelancera da na ostvarene prihode plaćaju poreznu stopu od 10 posto na osnovu propisa do sada važećeg Zakona o porezu na dohodak.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh