open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Umičević za Faktor: Zovu me Bošnjaci iz UO RSBiH da smijenimo Šumana
Pirovom pobjedom nad Estoncima (21:19) u susretu četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rukometni reprezentativci Bosne i Hercegvine itekako su sebi umanjili šanse za plasman na kontinentalni šampionat, iako one još postoje.
12.01.2021. u 14:35
get url
text

U dvije partije protiv Estonije, koja je sve osim vrh evropskog rukometa, malo toga se u igri naše selekcije može pohvaliti, a ako nešto zaslužuje pohvalu, onda je to igra u odbrani u meču koji smo odigrali u Bugojnu.

Mnogo je ljubitelja rukometa koji smatraju kako je desetkovani sastav naše selekcije u prvom kolu kvalfikacija, u gostima kod favorizovane Njemačke, pokazao mnogo više negoli ekipa koja je igrala u dvomeču s Estoncima.

Marinko Umičević, član Upravnog odbora RSBiH i raniji predsjednik Saveza, jedan je od onih koji se ni ranije nije slagao sa selektorom Bilalom Šumanom, no čini se da je nezadovoljstvo kulminiralo nakon utakmica sa Estoncima.

- Prvo nas je slagao da ima potrebnu trenersku diplomu, a nije je imao. Mnogo ranije sam govorio da se trebamo okrenuti budućnosti i da Premijer liga BiH ima mladih i perspektivnih momaka, koji imaju kvalitet - kaže Umičević za Faktor.

Iako je sa Šumanom pred kraj 2020. godine potpisao novi četverogodišnji ugovor, za koji je predsjednik RSBiH Mensur Sinanović rekao da ima punu podršku svih članova Upravnog odbora, u ponedjeljak će se na novoj sjednici raspravljati isključivo o reprezentaciji i sudbini selektora.

- Na molbu i vapaje Bošnjaka Šuman je dobio podršku na Upravnom odboru, a sada me tri od četiri bošnjačka člana zovu i iskazuju svoje nezadovoljstvo i traže njegovu smjenu. Angažovali smo i advokata, a sjednica UO je zakazana za ponedjeljak. Na njoj će biti samo jedna tačka, a to je reprezentacija, gdje ćemo raspravljati i o selektoru - rekao je Umičević, te dodao:

- Realno je da je EP propalo, mada šanse još postoje. Mi se trebamo okrenuti kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo. Ne možemo mi promijeniti 20 igrača, ali selektora možemo. Ja sam za to da se raspiše novi konkurs za izbor selektora, pa neka se prijavi ko hoće. U regionu je dosta dobrih rukometnih trenera koji nemaju posao.

Umičević je otkrio da su se pojedini članovi UO već raspitivali za jedno veliko rukometno ime.

- Pojedini iz Upravnog odbora RSBiH pitali su me za Veselina Vujovića. Njega sam doveo u Borac jer sam želio malo sve da pokrenem. Što se mene tiče, neka i on konkuriše - poručio je Umičević na kraju uz opasku da se uz "ordenje" treba zahvaliti četverici-peterici igrača.

I Asim Šahman, jedan od bošnjačkih članova kroz zanimljiv primjer je objasnio posljednje rezultate naše selekcije, a zaključak iz njegove izjave nije teško izvući.

- Svako od nas odgovara za za posao koji radi i za svoje rezultate. Ako ste menadžer, privredni ili na nekoj rukovodećoj funkciji ako posao ne ide onda imate valjda neku odgovornost da to kažete i priznate. Da objasnite da imate neki problem, da je došlo do zasićenja - rekao nam je Šahman, te dodao da RS BiH od 28. juna 2018. godine dobavljačima nije ostao dužan "ni marke", te da su obaveze prema igračima uredno isplaćene, s izuzetkom posljednjeg okupljanja jer nisu svi na vrijeme predočili račune za avionske karte.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.