Tim povodom nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini diplomatskim putem obratili su se iz UNESC-a.

Pozvali su državne vlasti da ne poduzimaju nikakve mjere koje bi oštetile kulturnu ili prirodnu baštinu, kao i da što je prije moguće dostave detaljnije informacije u vezi s ovim projektom.

- Želimo vas obavijestiti o informacijama koje smo dobili u vezi s planiranom izgradnjom hidroelektrane koja se nalazi na rijeci Drini u Općini Foča, kao i o nedavnim medijskim izvještajima o ceremoniji postavljanja temeljca elektrane.

Šaljemo vam podatke u skladu sa članom 174. Operativnih smjernica za provedbu Konvencije o svjetskoj baštini kako bi s vašim državnim vlastima provjerili prikupljene podatke u vezi s ovim projektom.

Pozivamo vlast da UNESCO-u dostave detaljnije informacije što je prije moguće. Koristimo ovu priliku da se prisjetimo člana 6.3. Konvencije o svjetskoj baštini prema kojem se obavezuje da se neće poduzimati nikakve radnje koje bi mogle izravno oštetiti kulturnu ili prirodnu baštinu - stoji u pismu, saznaje Faktor.

Naime, UNESCO se interesira za gradnju ovog objekta, kako navode, jer se radi o lokaciji nizvodno od zaštićene svjetske baštine, Nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori.