open-navfaktor-logo
search
Reakcija
UNIMR "Nino Ćatić" osuđuje kontinuitet i prirodu napada na urednika Filipa Mursela Begovića
Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" najoštrije osuđuje posljednje napade na novinara, urednika magazina Stav Filipa Mursela Begovića. Ocjenjuje ih zabrinjavajućim i opasnim i zbog intenziteta i prirode.
05.05.2023. u 12:32
get url
text
Književna nagrada "25. novembar" Stav
Književna nagrada "25. novembar" Stav

- Naime, jasno se prepoznaje dehumanizacija koja se očituje kroz kritikovanje Begovićevog prava na kretanje i pravo na komunikaciju jer mu se zamjera i biva etiketiran, bez obzira na to da li su ti navodi tačni ili ne, što koristi pravo stanovanja a s obzirom na to ko je stanodavac. Da li će Begović, ili bilo ko, iznajmljivati stan kod određene osobe, pa makar ona bila i bivši dužnosnik, neupitna je sloboda obje osobe. Po istom principu, Begović ne može biti progonjen bez obzira na to da li je bio prisutan u nečijem stanu ili ne, posebno jer je novinarsko pravo na kontakt sa, eventualnim, izvorom informacija - saopćili su iz Udruženja.

Posebno je opasno, kako ističu, što vladajuće politike ne prezaju od udara na slobodno novinarstvo i pri tome koriste do sada neviđene načine.

- U tom smislu, ocjenjujemo neprihvatljivim i antidemokratskim postupke potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji disperziraju ovakve dehumanizirajuće narative. Društvo ne može biti demokratsko, sloboda njegovih članova ne može biti potpuna i podjednaka, ako sa pozicija bitnog odlučivanja imamo postupanja u pravcu strahovlade - saopćili su.

UNIMR "Nino Ćatić" zabrinjava i pojava u kojoj se primjećuje, propituje, čak i kritikuje etnička pripadnost, maternji jezik, porodično stablo i ostala lična svojstva urednika Begovića na način da to određuje njegovo ili bilo čije pravo.

- Ovakvim pojavama se trebaju suprotstaviti svi nosioci, promotori i garanti demokratskih standarda i ljudskih prava. Begović, naravno, može biti predmetom kritika, ali one ne mogu proizilaziti iz analize njegovog kretanja, odabira društva. Pogotovo, ne smije mu biti niti dovedeno u pitanje, ili isključeno, pravo da konzumira svoja građanska i profesionalna (novinarska) uvjerenja zbog etničke pripadnosti njegove majke i slično - dodaju u saopćenju.

Ističu da je zabrinjavajuća tačka u kojoj se nalazi društvo, ako će političari i ostali njegovi činioci ugrožavati osnovne ljudske slobode, pa makar meta takvih postupanja bio i novinar koji ima drugačije ili suprotstavljene lične i profesionalne stavove.

- Postoje demokratski alati i metode za iskazivanje eventualnog neslaganja sa Begovićevim profesionalnim radom, ali se to ne smije iskazivati na navedene načine. UNIMR "Nino Ćatić", u nedostatku reakcija drugih pozvanih, čak i zaduženih subjekata u javnoj sferi – vladinih i nevladinih, domaćih i međunarodnih - ne želi prećutati posljednje napade i kritična postupanja prema Begoviću. Tim više jer su ona nastavak višegodišnje prakse koja ne može biti neprimijećena - zaključuju u saopćenju.

VEZANI TEKST - Lažnu vijest podijelio i ministar Konaković: Urednik "Stava" demantira da je ikad bio "Osmicin podstanar"

Portal "Slobodne Bosne" je prije nekoliko dana objavio, a više drugih medija prenijelo je informaciju da je SIPA prilikom pretresa stana bivšeg direktora OSA-e Osmana Megmedagića Osmice u centru Sarajeva "zatekla" kao podstanara Filipa Mursela Begovića, glavnog urednika sedmičnika "Stav".

Begović je objavljenu informaciju nazvao potpuno neistinitom i netačnom klevetom.

Osim medija, ovu, kako je naveo, potpuno lažnu vijest, na svom profilu podijelio je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.