Unska pruga ponovo u funkciji: Moderni BH voz krenuo iz Sarajeva za Bihać

objavljeno: 02.07.2018. u 09:48

Promotivni BH voz za Bihać, nakon 27 godina, svečano je krenuo sa Željezničke stanice u Sarajevu. 

Mnogobrojne zvanice i gosti koji su ranije prisustvovali konferenciji za medije na kojoj se prisutnima obratio direktor Željeznica FBiH Enis Džafić ispratili su prve putnike i novinarske ekipe koje su krenule na put vozom koji saobraća elektrovučom.

Realizacijom ovog projekta odnosno redovnim uspostavljanjem linije Sarajevo - Bihać - Sarajevo, kako je istakao Džafić,  Željeznice FBiH su ispunile svoj cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, što će omogućiti i nove razvojne projekte koji će biti u funkciji gradjana i bh. privrede.

Prema planiranom redu vožnje za 2018. godinu voz će polaziti iz Sarajeva u 16 sati, a u Bihać će stizati u 00:28 sati. Iz Bihaća će voz kretati u 01:57 sati a u Sarajevo će stizati u 10:28 sati.

Karta u jednom smjeru će koštati 36,70 KM, a povratna 59,10 KM.

Željeznice nude putnicima i čitav niz povlastica pa će tako popust od 30 posto imati RVI, penzioneri, studenti. Djeca od četiri do 12 godina kao i slijepa lica i njihovi pratioci kao i veće grupe od 30 putnika imaju povlasticu od 50 posto od redovne cijene. 

Vozovi sa Talgo garniturama koji će saobraćati na relaciji Sarajevo - Bihać- Sarajevo imaju u svom sastavu i kola za spavanje, pet kabina za dva posteljna mjesta, a cijena vožnje sa njenim korištenjem iznosi 60,70 KM. 

Voz je izuzetno udoban i komforan, a putnicima je na raspolaganju i bar.

Od danas BH voz putuje na 600 kilometara pruge od Čapljine, Sarajeva, preko Zenice, Doboja, Banje Luke, Prijedora, Bosanske Krupe, do Bihaća.

Dizel vučom obavlja se saobraćaj na relaciji Doboj-Lukavac-Tuzla.

-Ovo je samo jedan od ciljeva koji su u protekle tri godine ŽFBiH uspješno realizirale. Bilježimo stalni rast putnika. U prošloj godini imali smo 90.000 putnika više nego u prethodnoj godini, a u prvih pet mjeseci ove godine broj prevezenih putnika je veći za 40.000 u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se konstantom daljem povećanju putnika jer naše cijene i usluga koju smo ponudili građanima BiH i ostalima su daleko povoljnije cjenovno i komforom u odnosu na cestovni saobraćaj - naglasio je Džafić.

U izuztno ugodnom ambijentu danas do Bihaća sa novinarina putuje i Selmo Cikotić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. On je kazao da ponovno uspostavljanje ove linije jeste događaj za putnike koji trebaj jednu ovakvu pouzdanu i kvalitetnu vrstu prevoza.

- Međutim, mislim da ovdje postoji jedna mnogo bitnija dimenzija, a to je da se rekinstruiše ideja o međusobnoj vezi regiona, gradova, ljudi, prostora i mislim da je ovo jedan veoma značajan događaj za BiH, a ne samo za Željeznice FBiH - kazao je Cikotić.