open-navfaktor-logo
search
Budući srednjoškolci
Upis u srednju školu: Kakva je ponuda i potražnja na tržištu rada u FBiH?
Bliži se vrijeme upisa u srednje škole, a na budućim srednjoškolcima je teška odluka koje zanimanje i kakav dalji tok svog obrazovanja odabrati. 
22.05.2021. u 11:49
get url
text
get url
text

Osim želje i volje za učenike završnog razreda osnovne škole prilikom odabira zanimanja i upisa u srednje škole, bitno je da znaju i kakvi su trendovi ponude i potražnje radne snage na tržištu rada, te koja zanimanja su deficitarna.

Kako je objasnila Amela Makul, glasnogovornica Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, deficitarno zanimanje nije zanimanje kojeg na evidenciji Službe nemaju uopće, već zanimanje koje poslodavci najčešće potražuju, a oni ne mogu odgovoriti potrebama poslodavca.

- Više je razloga zbog kojih određeno zanimanje nije odgovarajuće, ali najčešći razlog jeste neposjedovanje radnog iskustva ili starosna struktura - naprimjer postoje osobe sa određenim zanimanjem, ali koji su ostali bez posla pred penziju i imaju zdravstvene probleme, zbog čega nisu u mogućnosti obavljati određene poslove, ili imaju određeno formalno obrazovanje, poput električara, ali nikad nisu radili u struci, već su obavljali druge poslove, naprimjer radili su kao konobari – kazala je Makul.

Deficitarna zanimanja

Prema njenim riječima, uz sve ove razloge, zanimanja koja su deficitarna na evidenciji Službe za zapošljavanje TK su vozači, zidari, tesari, obućari, krojači, konobari, kuhari, certificirani računovođe, profesori likovne i muzičke kulture, profesori fizike, programeri i inženjeri građevine.

- Također, ako pogledamo statistiku, pojedina zanimanja su brojna na našoj evidenciji, a smatraju se deficitarnim, kao naprimjer kuhari. Njih ima više od 1.000 registrovanih, što je veliki broj, a s druge strane često su traženi, a mi ne možemo odgovoriti potrebama poslodavca. Ovu pojavu potvrđuje i analiza tržišta rada koju su radili svi zavodi za zapošljavanje u BiH u suradnji sa Projektom "Analiza potreba tržišta rada" početkom ove godine. Prema podacima istraživanja u oba entiteta na vrhu ljestvice po potražnji jesu prodavači. Prodavač je jedno od najbrojnijih zanimanja na evidenciji Službe TK, trenutno ih je registrovano blizu 5.000 - istakla je.

Kada je riječ o najbrojnijim zanimanjima na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, radi se o kvalifikovanim radnicima (KV I VK): prodavač, frizer, kuhar, bravar i automehaničar; zatim srednje stručno obrazovanje (SSS): maturant gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, medicinska sestra/tehničar i hemijski tehničar.

- Kada sagledamo cjelokupnu situaciju na tržištu rada i našoj evidenciji i činjenicu da je obrazovni sistem neusklađen sa tržištem, da uglavnom obrazuje iste ili slične kadrove možemo reći da kada je riječ o zapošljavanju pored formalnog obrazovanja, veliku ulogu igra i neformalno obrazovanje, odnosno dodatne vještine i sposobnosti, to je "ono nešto" što izdvaja osobu koju poslodavac odabere i zaposli u "moru" istih zanimanja - zaključila je Makul.

Specifična znanja i vještine

Kako su nam kazali iz Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, analizom objavljenih konkursa za slobodna radna mjesta pokazalo se da su u posljednje vrijeme poslodavci u najvećem broju potraživali zanimanja u građevinskom sektoru (zidar, tesar, armirač), vozače teretnog vozila, vozače u međunarodnom prometu i prodavače.

- Istovremeno, tokom 2021. godine iz evidencije nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje HNK, zbog zaposlenja su u najvećem broju brisane osobe zanimanja prodavač, automehaničar, ugostiteljska zanimanja, ekonomski tehničar, maturant gimnazije – istakli su.

Najbrojnija zanimanja u HNK sa SSS koja se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje HNK su prodavač, frizer, ekonomski tehničar i maturant gimnazije.

- Vidimo da se nabrojana zanimanja ujedno i najčešće zapošljavaju, naprimjer maturanti gimnazije i prodavači. Treba imati na umu da se oni ne zapošljavaju uvijek u struci. Poslodavcima su često važnija specifična znanja i vještine nego zanimanje – kazali su iz Službe za zapošljavanje HNK.

Prema informacijama Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, na evidenciji nezaposlenih najviše ima ekonomskih, mašinskih i poljoprivrednih tehničara, zatim maturanata gimnazije, te hemijskih tehničara.

Što se tiče srednje stručne spreme, najtraženija zanimanja u prethodnom periodu u BPK su medicinski tehničari (laboranti, medicinske sestre i drugi medicinski kadar), građevinska struka (tehničari, majstori), metalska zanimanja, ugostiteljski radnici (konobari, kuhari), te trgovci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.