open-navfaktor-logo
search
Izostanak podrške
Upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima
Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima. Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.
22.07.2022. u 09:03
get url
text
get url
text

Tim povodom iz Košarkaškog saveza BiH izdali su saopćenje u kojem su ukazali na finansijske probleme i mogućnosti otkazivanja nastupa naših nacionalnih selekcija.

- Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme naših nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspijevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopće budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na pomenutim takmičenjima.

Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i općinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima evropskih i svjetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška. Ne okrećite glavu - poručili su iz KSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.