Upitna popravka kosog lifta na Ciglanama: Hoće li građani od 1. juna stepenicama?

Objavljeno: 19.05.17 u 22:05 Autor: E. Ha.

Nakon što su obaviješteni da bi od prvog juna mogao prestati sa radom kosi lift na Ciglanama jer mu ističe upotrebna dozvola, a novca za njegovu popravku preduzeće GRAS nema, stanovnici ovog sarajevskog naselja negoduju.

Esad Dedović, stanovnik sarajevskog naselja Ciglane godinama koristi kosi lift kao vrstu prijevoza od podnožja Ciglana do svog stana.

Ističe da bi, ukoliko lift stane sa radom, to bio veliki problem za stanovnike, njih 2.000 koji svakodnevno koriste lift, ako ne i više.

- Ima jako puno starijeg stanovništva koje je 100 posto orijentisano na ovaj lift. Ni u kom slučaju mi, kao stanovnici ne možemo dozvoliti da lift stane, to bi bio zastoj za sve stanovnike ulica koje se povezuju liftom, jer mi gradskog prijevoza nemamo – navodi Dedović, dodajući da zahvaljujući liftu stariji stanovnici, majke sa malom djecom ali i svi ostali, lakše odlaze do ambulante porodične medicine, pijace, trgovačkih centara, do sljedećih prijevoznih sredstava koji ih dalje voze ka gradu.

Novca, da lift saniraju sami, stanovnici nemaju.

- Naše oči uprte su u Općinu Centar, od njih očekujemo neku vrstu pomoći. Iako ni radikalne mjere nisu isključene, mi se nadamo da će pomoć stići sa neke strane – kazao je Dedović.

Dedović smatra da bi najbolje rješenje bilo da upravljanje liftom preuzme Općina Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je u izjavi za TVSA kazao da bi Općina izdvojila sredstva za popravku i održavanje lifta samo ukoliko bi im lift bio prepušten na upravljanje i dat u vlasništvo.

Iz KJKP GRAS koje vrši nadzor nad ovim liftom, kratko su prokomentirali da je za produženje trenutne upotrebne dozvole za rad kosog lifta neophodno uraditi njegov remont, ali da je to skupa investicija.

- Preduzeće GRAS ne može obezbijediti sredstva u iznosu od oko 120.000 maraka, niti može preuzeti neke obaveze na sebe jer se kosi lift ne vodi kao osnovno sredstvo preduzeća. Također je neophodno da nadležne institucije definišu vlasništvo nad liftom – zaključili su iz GRAS-a.

Ukoliko se problem ne riješi građani će od prvog juna morati opet stepenicama, a njih je mnogo.