Predstavnici vladajuće većine u Skupštini Kantona Sarajevo koju čini šest stranaka i klub zastupnika (samostalni zastupnici Damir Nikšić i Damir Marjanović i Amra Junuzović- Kaljić iz NBL-a) na sastanku održanom u srijedu navečer (4. decembar) nisu postigli konsenzus o kupovini helikoptera i formiranju helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo za što je iz budžeta potrebno izdvojiti oko 40 miliona maraka.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, nakon žučne rasprave sa "protivnicima“, tokom koje je nudio svoje brojne argumente, "zašto je potrebno u budžetu za 2020. godinu izdvojiti toliku sumu novca i za šta je helikopter sve potreban građanima ovog kantona", na kraju je popustio pred stavovima koje su iznijeli predstavnici SBB-a, Demokratske fronte i SDP-a te zaključio kako za kupovinu helikoptera ne postoji saglasnost.  

Konaković je podsjetio koalicione partnere da su potpisali Sporazum 300 mjera i 20 principa gdje je navedena i kupovina helikoptera, na što su predstavnici SBB-a ga podsjetili da u tom dokumentu nije pisalo da se radi o astronomskim ciframa za nešto što u ovom trenutku uopće nije potrebno građanima, a ni pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo koji imaju druge probleme za što je hitno potrebno izdvojiti novac.  

Izvor Faktora koji je prisustvovao ovom sastanku, kaže kako je Konaković nakon žučne rasprave sa ostalim sudionicima sastanka rekao kako je očigledno da ne postoji konsenzus, te da će se od kupovine helikoptera za sada odustati.

U Nacrtu budžeta za 2020. godinu, koji su kantonalni zastupnici razmatrali na sjednici Skupštine održanoj 19. novembra, za nabavku helikoptera za MUP Kantona Sarajevo navedeno je da se radi o kapitalnom projektu za koji se izdavaja 27 miliona maraka, što bi u konačnici sa svim ostalim troškovima koje iziskuje i formiranje helikopterske jedinice, nabavka opreme itd. doguralo do cifre od 40 miliona maraka.  

S obzirom da se Nacrt budžeta počev od 19. novembra nalazi u javnoj raspravi koja će trajati 19 dana, te da će zastupnici, ali i svi ostali koje je Skupština odredila kao učesnike javne rasprave, dostavljati svoje amandmane, Konaković je prostom matematikom došao do zaključka da neće imati dovoljno zastupničkih ruku za svoj helikopter, i da brukanje u Skupštini kojom predsjedava sebi ne može dozvoliti.

Za kupovinu helikoptera je šest zastupnika Naroda i pravde, samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović, te Amra Junuzović-Kaljić (NBL), i četiri zastupnika Naše stranke, što je nedovoljno ruku da bi usvajanje Budžeta za 2020. godinu sa stavkom "kapitalni projekt kupovina helikoptera" prošao.

Protiv su SDA sa 10 zastupnika, SBB četiri, SDP tri, DF tri, Haris Pleho iz BOSS-a te samostalni zastupnik Fahrudin Pecikoza, što je ukupno 22 ruke.

VEZANI TEKST - "Šestorku" posvađale pozicije i helikopter, nije samo SBB protiv kupovine