open-navfaktor-logo
search
Na spisku i spomenici
Upozorenje: Ko u Mostaru planira rušenje Sahat kule, Alajbegovića i kuće Mujage Komadine, Doma Armije...
Udruženje građana Mostarski krug pozvalo je gradske vlasti Mostara da preispitaju najavljeno uklanjanje ruševnih objekata iz pretkog rata.
13.01.2024. u 12:51
get url
text

Grad Mostar odavno se trebao pozabaviti uklanjanjem ruševnih – devastiranih objekata koji su godinama iza rata otvorena prijetnja građanima a uz to sprečavaju lokalni urbanistički razvoj, poručuju iz Udruženja građana Mostarski krugov. Međuztim, smatraju da pristup Gradske uprave koji je obznanjen je uzbrzan i ishitren.

- Vidimo da su na spisku objekata koji se planiraju uklanjati, evidentirani ioni sa liste zaštićenih spomenika kulture, ili čak nacionalni spomenici. Saopštenje gradskih vlasti u startu izaziva nedoumice i otvara sijaset pitanja. Odaslano je javnosti mimo ustaljenih pravila i običaja kakvi moraju da važe u ozbiljnom i demokratskom komuniciranju sa građanima - navode iz Udruženja.

Upozoravaju da se "u ovakav, pomalo historijski iskorak trebalo i moralo ići uz znanje i učešće u raspravi, ozbiljnog kruga mostarskih arhitekata, inžinjera graditeljstva, planera prostora i kulturnih radnika najšireg spektra kako bi se razmijenile informacije o redosljedu poteza i definirao najbolji smjer u ovako široko zamišljenoj akciji uklanjanja ruševina".

Smatraju da je bez široke, javne i stručne rasprave u gradu, najavljeni projekat u startu osuđen na neuspjeh.

- Ovako se stiče utisak da su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća pomiješali red poteza i svojim saopštenjem izazvali više zapitanosti, pa i ljutnje, nego odobravanja koje bi u cijeloj stvari moralo da bude najvažnije, navode aktivisti Mostarskog kruga, te iskazuju zabrinutost da je za uklanjanje predviđen čitav niz značajnih objekata, među kojima su i objekti od prvorazrednog nacionalnog i kulturnog značaja.

- Među njima je i ratom narušeni objekat Doma Armije, za koji je mostarska Jedinstvena organizacija boraca odranije pokrenula aktivnosti da ga rekonstruiše u Memorijalni centar za očuvanje sjećanja na herojsku odbranu Mostara i domovine. Treba li posebno naglašavati da je za taj objekat već urađena projektna dokumentacija a u međuvremenu stigla i podrška za njegovu realizaciju od samog vrha federalne Vlade. Ako je zgrada Doma Armije planirana za uklanjanje, onda gradske vlasti nemaju pojma o tome šta radi, planira i šta je prvorazredni, važan interes mostarske boračke populacije. A to nikako nije dobar put.

Na spisku spornih objekata čije je uklanjanje planirano nalaze se nacionalni spomenici i zgrade od posebno kulturnog značaja. Među njima i popularna kuća nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, Mujage Komadine koja je sve do rata služila kao univerzitetska biblioteka. Svaka ozbiljna vlast bi takvu građevinu na atraktivnom gradskom Šetalištu svakako sačuvala, obnovila i povjerila za grad važnoj adresi. Iza rata gradu je ponuđeno da Mujaginu kuću obnove donatori iz Turske, ali je tadašnje gradsko rukovodstvo takvu gestu odbilo. Mostarci se živo sjećaju da su iza rata, na taj ruševni objekat na mostarskom Šetalištu bacili oko lokalni tajkuni. A kad im ni nakon dužeg sudskog nadmudrivanja nije uspjelo da ovladaju tom nekretninom, kuću Mujage Komadine sada žele porušiti kako bi se u nekom kasnijem ishodu stvari ovladalo elitnom lokacijom za neku novu stanogradnju. To neće i ne može proći - porukuju iz Udruženja te dodaju: 

- Jednako tako, ozbiljni Mostarci skreću pažnju da bi planirano rušenje u ratu načete Sahat kule također bio nezapamćeni kulturocid. Gradski kvazi planeri uvrstili su u spisak za rušenje i Alajbegovića kuću (preko puta zgrade Suda u Titovoj), ali je i taj objekat – nacionalni spomenik! Kako se jedan takav objekat uopšte može naći na spisku za uklanjanje, ako o tome, kao ni za brojne druge objekte, ne postoji makar očitovanje a kamo li saglasnost Komisije za nacionalne spomenike BiH ? Umjesto da se iznalaze sredstva za obnovu u ratu porušenih objekata koji su u vlasništvu Grada Mostara, poput bivše zgrade Opštine, Komiteta, zatim kasarne Konak, i brojnih drugih, izabrano je najlakše rješenje – rušiti!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.