Uprkos odluci Ustavnog suda BiH: Srbinje i danas "živi" u Foči

objavljeno: 07.10.2017. u 13:42

Ustavni sud BiH je još prije 13 godina donio odluku kojom se van snage stavljaju nazivi 12 općina u Republici Srpskoj. Među tim općinama je i Foča, odnosno Srbinje, kako se zvala do odluke Ustavnog suda BiH i odgovarajuće odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom se vratio prijeratni naziv ove općine.

Godinama nakon vraćanja naziva Foča su putokazi u ovom bh. entitetu još uvijek vozače usmjeravali na „Srbinje“, što je bila praksa sve do 2014. godine, kada je preduzeće Putevi Republike Srpske, nakon intervencije domaćih udruženja i međunarodnih zvaničnika, na putokaze vratilo naziv Foča.

Putokazi sa neustavnim nazivom deset godina korišteni u RS-u

Međutim, zaostavština neustavnog naziva Srbinje i dan danas živi i to u nazivima preduzeća koja se finansiraju i novcem žrtava režima koji je i donio odluku o primjeni naziva općine.

Jedno od tih preduzeća je i Srbinjeputevi iz Foče, koje se bavi izgradnjom i održavanjem saobraćajnica. Zvanična e-mail adresa ove kompanije se još uvijek nalazi na domeni Srbinje.net, a na internet stranici Privrednog registra Republike Srpske je evidentirano da ova kompanija ima sjedište u Srbinju.