Nakon banjalučkog bala vampira 9. januara, o kojem je Mijatović svojevremeno izjavio da će se "slaviti bez obzira na odluke Ustavnog suda, ovakve ili onakve" i "slažem se s tim, da budem potpuno iskren", uslijedilo je njegovo stavljanje u istu ravan, između ostalog, i vjerskih zajednica. 

Mijatovićevo "svi su isti"

- Braćo Srbi, sa vjerom u Boga, za krst Nemanjića i čast Obilića ode hidrocentrala na Trebišnjici na doboš, da Dodik i njegov režim plate kredite i obveznice i da imaju ove godine za helikoptere, nove limuzine i plaće.

Braćo Bošnjaci, Allahu ekber do posljednje pare za VIP salone na aerodromima i borbu pop rocka i turbo folka. I tako idu godine u ovoj zemlji, mi živimo u stalnoj psihozi rata, servirajući nam svaki dan bolesne teze i besmislene teorije. Jedni iz pozicije vlasti, drugi iz dobro plaćene opozicione hladovine.

Niko se ne odriče "svojih" vjerskih dogmi, svi prizivaju međunarodnu zajednicu i to svako "svoju".

Vjerske zajednice ćute na cvjetanje fašizma u državi, čak podstiču isti pravdajući sve vjerom u Boga i Allaha, politike brane i vjeru i vlast, a narod ima samo jedno pitanje hoće li biti rata?

Kako vam više nije žao ovog naroda i ove zemlje, pa ni sahranili ni pronašli nismo svoje iz prošlog rata, a vi biste opet komšiju na komšiju, brata na brata, pa bojite li se malo tog Boga i Allaha u koga se kunete? - pridike su koje drži Mijatović na društvenim mrežama. 

Prije svega par riječi o tome da "svi prizivaju međunarodnu zajednicu i to svako 'svoju'". Međunarodna zajednica, prvenstveno OHR i NATO, imaju mandat i obavezu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom da djeluju u Bosni i Hercegovini. Pozivanje ili prizivanje OHR-a ili NATO-a je potpuno utemeljeno, poželjno i opravdano jer se radi o pozivanju da ispunjavaju svoju obavezu onda kada Milorad Dodik, Mijatovićev donedavni šef, krši taj isti Dejtonski sporazum. Uostalom, ta međunarodna zajednica i ostatak civiliziranog svijeta osudili su obilježavanje 9. januara i huškačke poruke iz Banje Luke. 

Poziva i Dodik "međunarodnu zajednicu", ali onu koja nema mandat da djeluje u BiH i nije dobronamjerna prema BiH, gdje se u prvom redu ubraja Rusija. I u tome je razlika. Zna to Mijatović, samo je valjda njegov mandat da spinuje i dovodi javnost u zabludu samo naizgled dobronamjernim piskaranjem na društvenim mrežama. 

Što se vjerskih zajednica tiče, Mijatoviću nije prvi put da sve trpa u isti koš i blati bez ikakvog osnova. Nakon što je izjavio da su Islamska zajednica u BiH, Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva "tri najveća zla u BiH i ogranci fašističkih organizacija", Mijatović opet pokušava sve dovesti u istu ravan i to u trenucima kada Islamska zajednica u BiH poziva na razum i smirivanje tenzija, a prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije slavi početak genocida nad Bošnjacima sa političkom vrhuškom RS-a i Srbije u Banjoj Luci. 

SPC-ov blagoslov i huškanje

Srpski patrijarh je u Banjoj Luci vrlo direktno dao blagoslov zagovornicima secesije i rata pozivajući Srbe, tačnije pravoslavce, riječima: "ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, ujteruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira"!? 

Srpski patrijarh, aktuelni, od izbora na tu poziciji imao je više huškačkih izjava, dok Islamska zajednica redovno poziva na suživot. Porfirije je državu Bosnu i Hercegovinu nazvao - ništa. Bilo je to onda kada je pitao Dodika: "Kako da te zovem, predsjedniče, kad nisi predsjednik ničega". Samo su naivni mogli iz ovoga izvući zaključak da patrijarh srpski ponižava Dodika, a ne BiH.

Raniji poglavari Srpske pravoslavne crkve, poput Irineja, RS su nazivali "najmlađom srpskom državom" isključujući pravo Hrvata i Bošnjaka na taj dio Bosne i Hercegovine. 

Srpska pravoslavna crkva nije se oglasila povodom fašističkih divljanja u Priboju, ali i gradova širom BiH, kada se, između ostalog, pjevalo: "Božić je, pucaj u džamije".

Islamska zajednica svaki put prilikom bilo kakvih spornih dešavanja čiji su vinovnici pripadnici bošnjačkog naroda, većinski muslimani, jasno daje do znanja da takvo što ne podržava. 

Nisu vjerski dužnosnici Islamske zajednice bili inspiratori genocida nad Srbima, nego su pripadnici Srpske pravoslavne crkve blagosiljali i svetom vodicom škropili arkanovce, druge vojne i paravojne formacije i tenkove ispraćajući ih na koljačke pohode po Bosni!

Allahu ekber (Allah je najveći) i pjesma "Za krst" u kojoj se propagira velikosrpska mitomanija i poziva na stvaranje takozvanog "srpskog svijeta" nisu isto. 

Primjeri u kojima je SPC odigrao negativnu, huškačku ulogu prije, tokom rata i poslije rata, su brojni. 

Dakle, nije isto i ne može biti isto. Civilizirano ponašanje i propagiranje mira i suživota nasuprot institucionaliziranoj mržnji kroz SPC nisu isto.

Pokušaj "izjednačavanja strana" što je jedna od praksi i velikosrpske politike, ali i pojedinih tobože nezavisnih analitičara, intelektualaca, kolumnista, ne može biti prihvaćen jer činjenice govore drugačije. 

Sve dok i Mijatović bude stavljao znak jednakosti, kako to sada čini, njegove namjere nisu dobre. 

Uravnilovka druga Vojka neće proći!