open-navfaktor-logo
search
Po službenoj dužnosti
Ured disciplinskog tužioca će formirati predmet o "stopiranju" hapšenja Savčića
Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrdili su da će formirati predmet nakon što je portal Istraga.ba objavio dokument "interni izvještaj" Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da je glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić u decembru 2019. stopirala hapšenje nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića, optuženog da je pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
27.09.2021. u 18:43
get url
text

U tekstu objavljenom na portalu Istraga.ba se navodi da su u internom izvještaju koji je sačinio tužilac Predrag Tomić izneseni svi detalji o "stopiranju" Savčićevog hapšenja, koje se trebalo desiti početkom decembra 2019., i da je Naredba za hapšenje tada osumnjičenog Savčića sa otpreme pošte stopirana "po naredbi glavne tužiteljice".

- Želimo Vas informisati da će Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (Ured) formirati predmet po službenoj dužnosti na osnovu navoda iz medijskog izvještavanja - stoji u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ureda disciplinskog tužioca.

Zvaničan komentar iz Tužilaštva BiH na napise objavljene u medijima do objave ovog teksta nismo dobili, kao ni odgovor da li je autentičan dokument na koji se poziva Istraga.ba, niti komentar na činjenicu da se interni izvještaji Tužilaštva objavljuju u medijima.

U tekstu se navodi da je jedan sastanak na kojem se raspravljalo o ovom hapšenju održan 3. decembra 2019. i da se o tome trebalo raspravljati dan kasnije, a kada je tužilac Tomić čekao taj sastanak, Savčić se u Tužilaštvu pojavio sa braniocem, te je ispitan.

Izvor BIRN-a BiH iz Državnog tužilaštva, koji nije želio govoriti javno, potvrdio je da su činjenice u objavljenom tekstu tačne, ali da ne zna da li je tužilac sačinio spomenutu zabilješku.

Ni iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nismo dobili odgovor da li je Vijeće zauzelo stav vezan za činjenice iznesene u medijima.

Kada je početkom jula 2021. objavljeno da je Savčiću dojavljena informacija o hapšenju, nakon čega je bez poziva s braniocem pristupio u Tužilaštvo, iz VSTV-a su potvrdili da vrše provjere nakon objave članka, poslije čega će biti dostavljen odgovor, što do danas nije učinjeno.

Istraga.ba je ranije objavila da je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, sugerisao Savčiću da se sam javi u Tužilaštvo BiH i da neće biti hapšenja.

U razgovoru za BIRN BiH Savčić je tada negirao da mu je Kojić sugerisao da sam ode u Tužilaštvo, da bi se potom u javnosti pojavili razgovori koje su njih dvojica vodili o toj temi.

Sud BiH je početkom augusta Savčiću odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane, odnosno medijskih istupa, ali ga sudski policajci nisu mogli pronaći na adresi nekoliko sati poslije donošenja rješenja o pritvoru, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.