open-navfaktor-logo
search
Ceremonija u Beogradu
Uručen Orden: Dodik ga je itekako "zaslužio" jer zastupa Vučićeve, a ne ciljeve države BiH
U Beogradu je povodom obilježavanja Vidovdana upriličena ceremonija uručenja odlikovanja.
29.06.2021. u 12:42
get url
text

Među laureatima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Njemu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, a naročito sa Republikom Srpskom kao entitetom Bosne i Hercegovine. 

VEZANI TEKST - Vučić Dodika stavio u rang s Putinom i Jinpingom: Sutra mu uručuje Orden Republike Srbije

Ovo najveće priznanje Republike Srbije do sada su primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Si Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril. Ovaj orden ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

U svom obraćanju Dodik je kazao da je iza njega besana noć i da je jutros shvatio da je zbog toga jer se "radi o Srbiji i odlikovanju". 

- Ovo je priznanje svim mojim saradnicima, narodu RS-a, i doživljavam ga kao priznanje za moju ljubav prema Srbiji, srpskom narodu i RS-u, kao priznanje za ono što sam učinio zajedno sa Vučićem da odbranimo i izgradimo Srbiju i RS na najbolji način. Svjedok sam i o tome mogu da govorim, da sam imao priliku da sarađujem sa mnogim predsjednicama prije, ali da je Vučićev doprinos razvoju i stabilizaciji Srbije nesumnjiv, ali da je ovo period najbolje saradnje i razumijevanja sa nama u RS-u. Vučić, dobri čovjek i uvaženi predsjednik Srbije.

Drago mi je što se ovo dešava povodom Vidovdana, moralne historijske vertikale srpskog naroda. Srbi smatraju da moraju biti okupljeni oko slobode i sloboda mora da se brani. Sloboda traži žrtve, stradanje kada nam je otišlo pola naroda u dva svjetska rata. Mi tamo nismo bosanski Srbi, vrijeđa me kad mi neko kaže da sam bosanski Srbin. Nisam nacionalista, ja samo volim svoj narod i posvećen sam ciljevima Republike Srpske i Srbije. Vučić se davno od političara prebacio u kategoriju državnika. Iako sam duže od njega na političkoj sceni, imao sam priliku da učim od Aleksandra Vučića. Dobio sam do sada ordenja, ali ovo mi je najvažniji, ovo je kruna mog političkog, društvenog i životnog angažmana - rekao je Dodik. 

Dodik je itekako "zaslužio" ovaj orden jer je postao neizostavan dio političkog folklora Aleksandra Vučića. Gdje je Vučić, tu je i Dodik. Jer treba predsjedniku Srbije i jedan Srbin preko Drine, koji će zastupati njegove stavove, koji će u Bosni i Hercegovini provoditi njegove političke ciljeve. 

Sve što Vučić misli, Dodik to izgovori glasno. Tako je tokom današnje ceremonije voditelj potencirao da je Dodiku orden dodijeljen u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te da je Republika Srpska entitet, no on je to tokom svog govora sve izvrnuo, potencirajući priču isključivo o Republici Srpskoj, a nikako nije spomenuo državu Bosnu i Hercegovinu. 

Da Vučiću zaista jeste stalo do naše države i nemiješanja u unutrašnje političke prilike, kao i do dobrosusjedskih odnosa, zasigurno bi upozorio Dodika na ovakve istupe. Ali njemu to odgovara jer Dodika na taj način tamošnjoj javnosti predstavlja kao prvog čovjeka Republike Srpske, koja po njegovoj političkoj logici i uputama oba Memoranduma SANU 2 treba da bude sastavni dio Republike Srbije. 

Vučić vješto koristi Dodika i nastavit će ga koristiti sve dok mu bude trebao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.