open-navfaktor-logo
search
Lonić zakazao sjednicu
USK: Zastupnici žele smijeniti Vladu i imenovati novu na pola mjeseca
Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK Mladen Lonić zakazao je za danas u 14 sati sjednicu.
17.10.2018. u 12:22
get url
text

Zastupnici Skupštine USK, njih 18, zatražili su jučer pisanim putem od predsjedavajućeg Nijaza Hušića sazivanje vanredne sjednice za danas u 13 sati, ali nisu naveli obrazloženje niti predložili tačke dnevnog reda o kojima žele raspravljati.

U zahtjevu su ovlastili Lonića da zakaže sjednicu i predsjedava ukoliko to Hušić odbije uraditi. Međutim, iako je predsjedavajući zakazao za petak sjednicu Kolegija, a potom i Skupštine, njegov zamjenik iz reda srpskog naroda, inače kadar SDP-a, nije želio čekati nego je sjednicu zakazao za danas.

-Poslovnik definira da sam se dužan očitovati o njihovom zahtjevu i ja sam se očitovao i sjednicu zakazao za petak. Zakazao sam i Kolegij i zatražio da Lonić, kao ovlašteni predstavnik ove grupe zastupnika, dopuni ovaj zahtjev jer nema nikakvog obrazloženja niti dnevnog reda sjednice, nema ništa. Time sam ispunio svoju poslovničku, ustavnu i zakonsku obavezu, ali bez obzira na to ovi izborni gubitnici, kojih je poprilično među potpisnicima, vjerovatno će danas održati sjednicu – kaže Hušić za Faktor.

Dodaje da se jutros konsultirao sa svojim zamjenicima i upoznao ih o planiranim aktivnostima i stavu, ali je Lonić, ipak, odlučio sazvati sjednicu. Ovaj SDP-ov zastupnik već duže je u Skupštini, ali na proteklim izborima nije dobio podršku građana dovoljnu za dobijanje novog mandata. On, kao ni njegov stranački i skupštinski kolega Željko Mirković, nakon posljednjih izbora više ne mogu računati ni na delegatsku poziciju u federalnom Domu naroda.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg, Mirvet Beganović, saglasan je da zasjedanje Skupštije USK treba biti u petak, kaže nam Hušić.

-Kao još uvijek aktuelni predsjedavajući, ako se sjednica danas održi, povući ću pitanje ustavnosti održavanja jedne takve sjednice pa ćemo vidjeti kakav će epilog biti. Ja nisam odbio zakazati sjednicu tako da ne postoji osnov da to uradi neko drugi. Oni žele smijeniti postojeću Vladu i imenovati novu na mandat od 20 dana do objave zvaničnih rezultata Općih izbora. To je nepojmljivo, tako nešto nikada se nije desilo, a to rade izborni gubitnici predvođeni A-SDA-ovim Rifetom Hozanovićem. On je svjestan činjenice da njegova pozicija nije dobra jer u Skupštinu su ušli ljudi nad kojima on nema nikakvu kontrola pa pretpostavljam da preko svojih postojećih kadrova želi sebi stvoriti bolju pregovaračku poziciju za kasnije – govori Hušić.

Međutim, navodi da mu nisu jasni motivi zastupnika SDP-a, DF-a i DNZ-a da učestvuju u ovim radnjama.

-Ovo je totalna blamaža, moralna i zakonska, i čisto sumnjam da je ovo stav centrala SDP-a i Demokratske fronte – kaže Hušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.