open-navfaktor-logo
search
Pravobranilaštvo BiH
Ustavni sud BiH odlučio o još jednom slučaju: Vojna imovina se mora knjižiti na državu
Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Pravobranilaštva BiH protiv odluka Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda u Trebinju koje se odnose na uknjižbu vojne imovine.
09.06.2020. u 13:12
get url
text

- Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: AP 2004/18, od 20.05.2020. godine, usvojena je apelacija koju je Pravobranilaštvo BiH uložilo protiv odluka Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda u Trebinju. Radi se o apelaciji koja se odnosi na uknjižbu vojne imovine - Skladište "Filipovići" u Trebinju - saopćeno je iz Pravobranilaštva BiH.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH definisane su 63 lokacije vojne namjene koje su perspektivne za OSBiH i koje trebaju biti knjižene kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Od toga je 41 u Federaciji BiH, a 22 u RS-u.

Pravobranilaštvo RS-a je po nalogu vrha tog entiteta zakočilo ovaj proces poručivši da RS neće dozvoliti da nepokretna vojna imovina s njene teritorije bude uknjižena na BiH, čime je blokiran jedan od koraka na putu u NATO.

Obrazloženje Ustavnog suda BiH možete vidjeti OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.