Ustavni sud FBiH: Zakon o turizmu KS u skladu s Ustavom

Objavljeno: 17.07.17 u 11:30

Odlučujući povodom apelacije dijela zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, Ustavni sud FBiH je odlučio da je Zakon o turizmu u Kantonu Sarajevo donesen u skladu s Ustavom FBiH. 

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Zakon su sporili zastupnici SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a i nezavisni zastupnik Hamed Aljović tvrdeći da je neustavan, te da nije ispoštovana procedura prilikom donošenja ovog zakona.

Uz zahtjev za utvrđivanje ustavnosti, istog dana dostavljen je i Zahtjev za izdavanje privremene mjere kojim se traži obustava primjene osporenog Zakona do donošenja odluke Suda o usaglašenosti osporenog Zakona s Ustavom FBiH.

Ovim povodom oglasio se i premijer Kantona Sarajeva Elmedin Konaković na svom Facebook profilu.

- Napadali nas lažni analitičari/ke, političke stranke čiji članovi tamo rade, neki mediji bliski njima jer smo instituciju vraćali u okvire zakona ove zemlje i jer smo se suprotstavili ubiranju parafiskalnih nameta u privatne džepove. Išli su čak, na našu sreću, na Ustavni sud. Sud potvrdio da je sve potpuno legalno i zakonito. Nova Turistička zajednica već ozbiljno radi i ubire prihode. Turista sve više u našem gradu. Pobjeda sistema uz silne otpore pojedinaca. Čekaju nas slične borbe i u drugim sektorima - napisao je Konaković.