navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tužna vijest

Utihnula je prva violina Sarajeva: Umro je Branko Petković

U Sarajevu je danas u 71. godini preminuo poznati muzičar Branko Petković, sin legendarnog Jovice Petkovića.

Objavljeno: 08.02.2022. u 19:09
get url
text

Na društvenim mrežama kolege se opraštaju od Branka, koji je bio istinski doajen sevdaha i narodne muzike u kojoj je ostavio veliki trag.

- Branko potiče iz porodice Petković koja ima izuzetnu ulogu u sevdalinci i narodnoj muzici. Njegov otac Jovica preko trideset godina vodio je Orkestar RTV Sarajevo i pratio je velikane sevdaha. Jovicu je u Bajinoj Bašti slušao legendarni Zaim Imamović i doveo ga je u Sarajevo, gdje je zasnovao porodicu i gdje je, mislim, i Branko rođen. Jovica je bio i jedan od osnivača Festivala narodne muzike Ilidža, a zajedno sa Ismetom Alajbegovićem Šerbom i Miloradom Todorovićem osnovao je Trio harmonikaša koji su proslavili sevdalinku širom svijeta. I Jovicin brat Ratomir Rato Petković bio je veoma uspješan harmonikaš i kompozitor. Branko je krenuo očevim stopama i bio je vrhunski akademski muzičar i godinama je slovio za jednog od najboljih violinista u Bosni i Hercegovini, a i šire. Bio je odličan aranžer i solista na violini i on je jedno vrijeme također vodio Orkestar RTV Sarajevo i uradio je mnogo snimaka za arhiv sa najpoznatijim pjevačima. Njegova smrt je veliki gubitak za narodnu muziku – kaže za Faktor Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike.

Halid Bešlić biranim riječima govorio je o Branku Petkoviću.

- Bio je prva violina Sarajeva godinama. Obilježio je jedan period bosanske narodne muzike i mislim da je svirao na mojih 5-6 ploča. Bio je prava ljudina, ali veoma povučen i samozatajan. Nije se volio puno eksponirati i najviše je volio svirati i u tome nije imao konkurenciju – rekao je za Faktor Bešlić.