open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Utvrđen nacrt zakona: Ko se u FBiH može smatrati civilnom žrtvom rata, ko će finansirati naknade?
Nacrtom zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je na današnjoj sjednici utvrdila Vlada FBiH, zasebno se uređuje oblast zaštite civilnih žrtava rata kao posebno osjetljive kategorije u društvu.    
02.06.2022. u 14:43
get url
text

Inače, ova oblast uređena je Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji je nakon više od dvije decenije upotrebe pretrpio mnogobrojne izmjene.

Nacrtom se utvrđuju prava koja ostvaruju civilne žrtve rata kao što su lična invalidnina, mjesečno lično novčano primanje, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ortopedski dodatak i pravo na porodičnu invalidninu. Ova prava finansiraju se iz federalnog i kantonalnih budžeta, u omjeru 70 posto iz federalnog i 30 posto iz kantonalnih budžeta.

Također, ovim Nacrtom zakona je predviđeno da civilne žrtve rata mogu u skladu sa propisima kantona ostvariti prava na pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, osposobljavanje za rad (profesionalna rehabilitacija, prekvalifikacija i dokvalifikacija), prioritetno zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, te psihološku i pravnu pomoć. 

Prema definiciji utvrđenoj ovim zakonskim rješenjem, civilna žrtva rata je civilna osoba kod koje je tokom rata ili neposredne ratne opasnosti, počevši od 30.aprila 1991. godine do 14. februara 1996. godine, usljed ranjavanja ili nekog drugog oblika ratne torture, nastupilo oštećenje organizma, što uključuje i mentalno oštećenje ili značajno narušavanje zdravlja ili nestanak ili pogibiju te osobe.

Status civilne žrtve rata priznaje se osobi kod koje je nastupilo oštećenje organizma ili značajno narušavanje zdravlja od minimalno 20 posto tjelesnog oštećenja usljed ratnih događaja, mučenja, nehumanog i ponižavajućeg postupanja, nezakonitog kažnjavanja, protupravnog lišavanja slobode i eksplozije zaostalog ratnog materijala nakon završetka rata, pod uslovom da je u momentu stradanja bila civil.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.