open-navfaktor-logo
search
Eksploatacija
Uvećane naknade za vodu iz Buškog jezera HEP bi trebao isplatiti naredne godine, u Livnu i Tomislavgradu šute
U prvom kvartalu naredne godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) bi trebala početi sa isplatama uvećanih naknada Livnu i Tomislavgradu za eksploataciju Buškog jezera.
24.10.2022. u 07:48
get url
text

Umjesto dosadašnjih 3,5 miliona KM, ubuduće će HEP za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu plaćati 8,5 miliona KM.

Oglušili se o pitanja 

To je naloženo izmjenama Zakona o vodnim naknadama koje je Dom naroda FBiH usvojio u decembru 2021. godine.

VEZANI TEKST - Hrvatska elektroprivreda će za vodu iz Buškog jezera plaćati Tomislavgradu i Livnu 4,3 miliona eura

Više informacija smo potražili u Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu, međutim načelnik Tomislavgrada Ivo Buntić, kao i gradonačelnik Livna Darko Čondrić su se oglušili o naša pitanja. Jedno od njih je bilo u šta će biti utrošen novac od naknada za eksploataciju Buškog jezera.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući da se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta.

Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Za odgovore na postavljena pitanja ostali smo uskraćeni i iz Hrvatske elektroprivrede.

Prema nezvaničnim informacija, HEP-u se nisu svidjele izmjene zakona u Domu naroda FBiH i traže načina da se žale.

U slučaju nepoštivanja, postoji osnov za tužbu 

- Znam da je stanovnike Tomislavgrada i Livna kao i njihove zastupnike i predstavnike lokalne vlasti obradovala informacija da smo usvojili izmjene zakona kojima se omogućava uvećanje naknada za potopljeno zemljište u tom regionu.

Znam da zakoni ove zemlje koji su doneseni, dakle u sasvim regularnim i redovnim procedurama i koji su objavljeni u Službenim novinama, moraju da se poštuju i da se provode. Ne znam koji bi bio pravni mehanizam ispitivanja valjanosti takve jedne odluke ili zakona.

Ono što je važno jeste da smo mi zaštitili poziciju lokalnih zajednica i dijelova naše zemlje. Na ovaj način se stvorio i pravni osnov za eventualnu tužbu u slučaju nepoštivanja tih zakonom utvrđenih obaveza i većih naknada - objašnjava nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Upitali smo kada bi Hrvatska elektroprivreda trebala početi sa isplatama uvećanih naknada Livnu i Tomislavgradu.

- Oni bi trebali uvećanu naknadu isplatiti u prvom kvartalu 2023. godine. Precizno ne znam, ali znam da ukoliko ne budu izvršavali ove obaveze da naša zemlja i lokalne zajednice imaju priliku, osnov da pokreću tužbu i traže obeštećenje. Ali da ne prejudiciramo - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.