Uz prigodno pripremljenu fotografiju, u tekstu se podsjeća kako je "u Grudama na današnji dan 1993. godine, prije 29 godina, Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu".

HRHB je, piše dalje u tekstu, odraz težnje naroda i političkog vodstva Hrvata za kreiranjem stabilne i prosperitetne nacionalne, kulturne i ekonomske političke zajednice u BiH i institucionalno-političke zaštite Hrvata u njoj te se dodaje da je "HRHB izrasla iz HZHB uz obilat blagoslov međunarodne zajednice, što se manifestiralo Owen-Stoltenbergovim mirovnim planom za okončanje ratnih sukoba u BiH".

VEZANI TEKST - Čović još čezne za takozvanom HZHB: S ponosom se sjećam tih vremena

- Iako joj neki zlonamjernici iz sarajevskih i međunarodnih političkih krugova žele prišiti svakakve pogrdne epitete Hrvatska Republika Herceg Bosna bila je institucionalni okvir koji je Hrvate sveo pod isti nazivnik s druga dva konstitutivna naroda s jednakim pravima - navodi se u tekstu, te se konstatuje da "ona nikada nije osporavala Bosnu i Hercegovinu kao što uči dominantni sarajevski narativ, već je u kasnijem slijedu događaja omogućila federalizaciju BiH, potpisivanje Washingtonskog pa i Daytonskog mirovnog sporazuma".

U nastavku teksta hms.ba iznosi poznate težnje o ugrženosti hrvatskog naroda, a indikativno je da ovaj tekst dolazi u vrijeme sve otvorenijih poruka iz Hrvatske demokratske zajednice o teritorijalnom preustroju BiH i pritisaka na međunarodnu zajednicu da se HDZ-u udovolji korz promjene Izbornog zakona, pri čemu se rijetko ko usudi otvoreno priznati da je to zagovaranje trećeg entiteta.

Inače, povodom obilježavanja godišnjice tzv. HR HZB u Grudama je služena misa u tamošnjoj crkvi te položeno cvijeće na grob Mate Bobana, a za večeras je najavljeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem Spomen-obilježju u Mostaru.