open-navfaktor-logo
search
Stručni štab Zmajeva
Uz dva starosjedioca: Hadžibegić će raditi sa odanim saradnikom i dvojicom klupskih "anonimusa"
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine objavio je jučer imena pet trenera koji će raditi u stručnom štabu Faruka Hadžibegića, novog selektora Zmajeva.
17.01.2023. u 20:18
get url
text

Stručni štab A reprezentacije BiH činit će Mehmed Janjoš, Nenad Gagro, Siniša Mrkobrada, Elvir Rahimić i Almir Seferović.

Dvojica posljednje navedenih sarađivali su i sa bivšim selektorom Ivaylom Petevom, a preostala trojica su nova imena.

Od njih peterice trojica su imali i samostalne angažmane u seniorskom fudbalu - Janjoš, Mrkobrada i Gagro.

Popularni Čala legenda je Fudbalskog kluba Sarajeva. Karijeru je počeo u Vratniku, odakle je prešao u redove Bordo tima, s kojim je 1985. godine postao prvak Jugoslavije. Prema podacima sa Transfermarkta, igrao je još i za Hercules u Španiji i Adana Demirspor u Turskoj.

VEZANI TEKST - Imenovan stručni štab Zmajeva: Ko će asistirati Faruku Hadžibegiću

Vlasnik je UEFA Pro licence, a kao trener samostalno je radio u Sarajevu, bihaćkom Jedinstvu i Olimpiku, a u sezoni 1997/98 sa Bordo timom je osvojio Kup BiH. Za Sarajevo je vezan i njegov posljednji samostalni klupski angažman. Tim sa Koševa vodio je od 29. augusta 2016. do 23. jula 2017. godine.

Janjoš je odani Hadžibegićev saradnik dugi niz godina. Zajedno su radili u prvom Farukovom mandatu na klupi BiH, potom u Gaziantepsporu, Diyarbakirsporu, Denizlisporu, te na klupi A reprezentacije Crne Gore.

A uz Čalu i starosjedioce Rahimića i Seferovića, u stručnom štabu će biti i dvojica relativnih "anonimusa".

Siniša Mrkobrada imat će zadatak da radi sa golmanima A reprezentacije BiH, iako nikada nije nastupao za naš državni tim. Trenutno je zaposlen kao trener golmana banjalučkog Borca, a jedno vrijeme sjedio je i na klupama Krupe i Slobode iz Mrkonjić Grada. Posjeduje UEFA Pro licencu.

Tokom igračke karijere nastupao je za Borac, Laktaše i Ljubić.

Ni Gagro, kao ni Mrkobrada, nikada nije oblačio dres fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - FSBiH traži "policijsku skrb": Koga se boji Ivan Beus?

Transfermarkt navodi da je kao igrač nosio dresove Zrinjskog, Širokog Brijega i Saturna, da je samostalno kao trener radio u GOŠK-u (od 1. jula do 28. oktobra 2019. godine), a vodio je i juniore Zrinjskog. Mnogo više iskustva ima kao pomoćni trener, gdje je kao asistent radio u Zrinjskom i sarađivao sa Sergejom Jakirovićem, Mladenom Žižovićem i Mariom Ivankovićem.

Ono što upada u oči jeste činjenica da Mrkobrada i Gagro dolaze iz Borca i Zrinjskog, klubova za koje su vezani Vico Zeljković i Ivan Beus, predsjednik i potpredsjednika FSBiH.

Zeljković je donedavno bio predsjednik Banjalučana, a sada je potpredsjednik ovog kluba njegov brat Bogoljub. Predsjednik FSBiH nedavno je i priznao da navija za Borac, te da mu je ovaj klub draži od ostalih ekipa u bh. eliti.

S druge strane, Beus je, kako piše na zvaničnoj internet stranici HŠK Zrinjski, aktuelni direktor mostarskog premijerligaša...

Hadžibegić i njegovi saradnici prvi ispit će imati već za dva mjeseca jer nas u martu očekuje start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i prva prepreka koja se zove Island.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.