open-navfaktor-logo
search
Fudbal u BiH
Uzbudljiv finiš sezone: Ko protiv koga u borbi za Evropu i opstanak?
Fudbalske sezona u Bosni i Hercegovni ulazi u završnicu. Ostala su još četiri kola, nešto više od 360 minuta fudbala, a mnogo stvari je još nepoznato.
03.05.2023. u 20:37
get url
text

Zapravo, trenutno je poznanica samo da je Zrinjski novi-stari prvak naše zemlje, a sve ostalo će biti riješeno u nekom od narednih kola.

To se odnosi na pozicije koje vode u Evropu, te borbu za opstanak. Praktično, već odavno se pola lige bori za UEFA takmičenja, a pola za očuvanje premijerligaškog statusa.

Za početak, treba naglasiti kako prema trenutnom stanju osim prvaka, plasman u Evropu imaju zagarantovane drugoplasirana i trećeplasirana ekipa sa premijerligaške tabele, te osvajač Kupa BiH. Ukoliko najmasovnije takmičenje osvoji Zrinjski, u tom slučaju u Evropu će i četvrtoplasirana ekipa na tabeli.

Borac je trenutno na drugoj poziciji i samo čudo bi se moglo dogoditi da Banjalučani ostanu bez Evrope. Sarajevo trenutno drži treću poziciju i zajedno sa Veležom, Širokim Brijegom i Željezničarom borit će se za mjesta koja vode u Evropu.

Bordo tim će gostovati Borcu i Veležu, dok će ugostiti Želju i Igman. Teške ispite imat će i Velež, koji će gostovati Želji i Posušju, a na domaćem terenu igrat će sa Igmanom i Sarajevom.

Široki Brijeg će igrati protiv ekipa koje se bore za opstanak - Posušje i Sloga kući, a Sloboda i Leotar u gostima. U najtežoj, ali ne i bezizlanoj situaciji je Željezničar koji će ugostiti ekipe Veleža i Posušja, a gostovat će Sarajevu i Slobodi.

Što se tiče bobe za opstanak, u najtežoj situaciji su Leotar i Sloboda, koje zauzimaju dvije posljednje pozicije na tabeli. Trebinjci za vikend gostuju kod Igmana u Konjicu i eventualnim porazom doveli bi se u nezavidnu poziciju. I Tuzlaci su u problemima jer gostuju Zrinjskom i Borcu, a na domaćem terenu igrat će protiv Širokog Brijega i Slobode.

Ni drugi tuzlanski premijerligaš nije u znatno boljoj situaciji jer igra protiv direktnih rivala u borbi za opstanak (Sloga, Leotar i Igman), a u posljednjem kolu dočekuje Zrinjskog.

Prema Propozicijama takmičenja FSBiH, dva posljednja kola moraju se igrati u istom terminu.

- Dva posljednja kola takmičenja igraju se istog dana i u isto vrijeme. Izuzetno, ukoliko određena utakmica nema rezultatski značaj, te ishod iste ne utječe bitno na poredak na tabeli, Komitet može odobriti odigravanje iste u drugom terminu - piše u Propozicijama takmičenja.

U slučaju da dva kluba imaju isti broj bodova, u konačnoj tabeli bolji plasman će ostvariti ekipa koja ima bolji međusobni skor. Drugi kriterij je ukupna gol-razlika.

Raspored posljednja četiri kola

30. kolo (6/7. maj)

Igman - Leotar
Tuzla City - Sloga
Zrinjski - Sloboda
Široki Brijeg - Posušje
Borac - Sarajevo
Željezničar - Velež

31. kolo (13/14. maj)

Velež - Igman
Sloga - Zrinjski
Leotar - Tuzla City
Posušje - Borac
Sloboda - Široki Brijeg
Sarajevo - Željezničar

32. kolo (21. maj)

Igman - Tuzla City
Zrinjski - Leotar
Široki Brijeg - Sloga
Borac - Sloboda
Željezničar - Posušje
Velež - Sarajevo

33. kolo (28. maj)

Sarajevo - Igman
Tuzla City - Zrinjski
Sloga - Borac
Leotar - Široki Brijeg
Sloboda - Željezničar
Posušje - Velež

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.