open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Uzimala novac: Medicinska sestra s UKC-a Tuzla Eldina Mandžukić osuđena na tri mjeseca zatvora
Općinski sud u Tuzli objavio je presudu protiv Eldine Mandžukić, medicinske sestre s Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, koja je osuđena na tri mjeseca zatvora.
07.07.2022. u 18:21
get url
text

Mandžukić je proglašena krivom, jer je kao odgovorna osoba u svojstvu medicinske sestre Klinike za ortopediju i tramatologiju, iskorištavanjem svog položaja i ovlaštenja pribavila sebi korist i službenim pečatom ovjerila službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis sa neistinitim sadržajem, čime je počinila produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, u vezi sa produženim krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla. Naime, ona je popunjavala obrazac o smrti sa upisivanjem datuma smrti osobe, iako je znala da je podatak netačan i iste ovjerila sa potpisom ljekara i službenim pečatom ustanove te predavala strankama od kojih je uzimala novac.

Prije dostavljanja sudu sporazuma o priznanju krivnje i prijedloga tužioca za izricanje krivičnopravne sankcije, dodaje se u saopćenju, optužena je izvršila obavezu koja se odnosi na vraćanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, uplatom iznosa od 2.600 KM na račun budžeta Federacije BiH.

Podsjećamo, sud je optužnicu protiv imenovane potvrdio 12. novembra 2021.godine, a na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 26. januara 2022. godine optužena se izjasnila da nije kriva.

Sporazum o priznanju krivice i prijedlog tužioca za izricanje krivičnopravne sankcije optuženoj između Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i optužene Eldine Mandžukić zaključen je 14. juna 2022.godine te je dostavljen sudu. Sud je na ročištu održanom 5. jula 2022. godine prihvatio navedeni sporazum te objavio presudu i izrekao krivičnopravnu sankciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.