open-navfaktor-logo
search
Treća sreća
Vaha lovi najveći uspjeh u Africi: Na putu mu stoji jedan od najboljih fudbalera planete
Bosanskohercegovački strateg Vahid Halilhodžić u nedjelju će probati da ostvari svoj najveći uspjeh na afričkom tlu.
27.01.2022. u 19:11
get url
text

Njegov Maroko igra četvrtfinale Afričkog kupa nacija, a s druge strane bit će selekcija Egipta, predvođena jednim od najboljih fudbalera današnjice Mohamedom Salahom.

Maroko je treća afrička reprezentacija koju s klupe predvodi nekada proslavljena devetka mostarskog Veleža, a bio je i selektor Japana.

Popularni Vaha ranije je na Afričkom kupu nacija predvodio Obalu Bjelokosti i Alžir.

VEZANI TEKST - Ale, Vahid: Halilhodžić davao izjavu, igrači mu pjevali
 

Obala Bjelokosti je 2010. godine pod Halilhodžićevom komandom stigla do četvrtfinala takmičenja. Na putu ka polufinalu zaustavio ih je Alžir. To je bila svojevrsna nacionalna tragedija, a bh. stručnjak dobio je otkaz nekoliko mjeseci pred početak Mundijala, na koji je već ranije osigurao plasman. 

Vaha je dužnost seletora Alžira preuzeo u julu 2011. godine. Na Afričkom kupu nacija Alžir je podbacio, nije uspio proći ni grupu. Uprkos tome, Halilhodžić je dobio puno povjerenje vodećih ljudi tamošnjeg fudbala. Uspio je svoju selekciju dovesti na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a Alžir je prvi put u historiji prošao grupnu fazu (Belgija, Rusija, Južna Koreja). U osmini finala nakon produžetaka eliminirala ih je Njemačka, koja je kasnije postala prvak svijeta.

VEZANI TEKST - Vaha prekrižio zvijezde, navijači sumnjičavi: Žao mi je što to nisam uradio prije!
 

Halilhodžić Maroko predvodi od 2019. godine. Na klupi je sjedio 24 utakmice, s omjerom od 17 pobjeda, šest remija i samo jednim porazom. Na dobrom je putu da Marokance odvede na Mundijal koji se ove godine igra u Kataru i to bi mu bila četvrta reprezentacija s kojom je izborio nastup na smotri najboljih na svijetu (Obala Bjelokosti, Alžir, Japan), što niko nije uspio učiniti.

Eventualna eliminacija Egipta u nedjeljnom meču koji je zakazan za 16 sati donijela bi bh. stručnjaku najveći uspjeh u Africi.

Meč se igra na Olembe stadionu u Yaoundeu, kapaciteta 60.000 mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.