open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno u ministarstvu
Vakcine protiv gripe stigle u BiH, naredne sedmice distribucija zdravstvenim ustanovama
Vakcine protiv sezonske gripe stigle su u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravstva FBiH.
18.11.2020. u 13:35
get url
text

Kako je ranije najavljivano, za prostor FBiH nabavljene je nešto više od 40.000 doza vakcine, dok će u RS-u biti osigurano 25.000 doza. Pored toga, u FBiH je naručeno 15.000 doza vakcine za komercijalnu svrhu, a cijena jedne doze ne bi trebala prelaziti dvadesetak KM.

VEZANI TEKST - FBiH naručila i 15.000 komercijalnih doza vakcina; dr. Jurić: Kasnimo, gripa stiže u drugoj polovini novembra

- Sada je u toku uobičajena procedura, carinjenje i izdavanje dozvole za distribuciju koju daje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Što se tiče FBiH, mi očekujemo da će vakcine biti distribuirane kantonima naredne sedmice – kazali su nam u Ministarstvu zdravstva FBiH.

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo spremni su da odmah po dostavi doza počnu s vakcinacijom.

- I mi imamo informaciju da bi vakcinacija mogla početi naredne sedmice. Mi smo spremni, imamo plan raspodjele svih 9.400 vakcina koliko je naručio Zavod za zdravstveno osiguranje KS. Vakcine će kao što je to bio slučaj i prethodnih godina dobiti najprije hronični bolesnici i svi ostali koji spadaju u rizične grupe. S obzirom na pandemiju koronavirusa, očekujemo da bude veći interes građana za vakcinaciju nego ranije, ali ćemo tačan uvod u to imati tek kada počne cijepljenje – rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Za područje Bosansko-podrinjskog kantona naručeno je 300 vakcina.

- Vlada BPK je osigurala novac, a bit će nabavljeno 300 vakcina, što mi je potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo BPK. Vakcine će biti podijeljene po ustaljenoj šemi, a očekujemo da interes građana bude veći nego prije zbog ukupne zdravstene situacije – izjavio je Eniz Halilović, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK.

U Institutu za javno zdravstvo RS-a također očekuju da što prije dobiju na raspolaganje vakcine.

- Još nismo u posjedu vakcina. Naručeno je ukupno 25.000 doza. Od tog broja 20.000 bit će besplatno za sve one iz rizičnih grupa, dok 5.000 ide u prodaju - kazala nam je Milka Mrđa, portparolka Instituta za javno zdravstvo RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.