open-navfaktor-logo
search
Novo normalno
Važne odredbe kojih se Sarajevo, Borac, Zrinjski i Željo moraju pridržavati, ili ispadaju iz Evrope
Novo normalno. To je krilatica koju često čujemo tokom pandemije koronavirusa, koja je u velikoj mjeri promijenila način života pa tako i način odigravanja  i organizacije sportskih takmičenja.
04.08.2020. u 19:40
get url
text

Brojne restrikcije u Evropi su još na snazi, što će definitivno utjecati i na takmičenja koja organizira UEFA, prije svega Ligu prvaka i Evropsku ligu.

UEFA ništa ne prepušta slučaju pa je uoči kvalifikacija za novu sezonu odredila nova pravila u skladu s pandemijom, a aneks donosi važne odredbe kojih se svi moraju pridržavati.

Bosnu i Hercegovinu će u kvalifikacijama predstavljati četiri kluba. Sarajevo u Ligi prvaka, a Željo, Borac i Zrinjski u Evropskoj ligi.

Državljani zemalja Evropske unije trenutno u Bosnu i Hercegovinu mogu doputovati uz negativan test na koronavirus. S druge strane Bosna i Hercegovina je na "crvenoj listi" Evropske unije i putovanja su ograničena. Važi da nisu sve članice UEFA-e ujedno i članice Evropske unije.

Upravo je to prva stavka kojom se bavi aneks koji je objavila UEFA.

- UEFA će prije žrijeba objaviti listu restrikcija u vezi sa putovanjem iz jedne zemlje u drugu, sa zatvaranjem granica i karantinskim odredbama. U ponoć po srednjoevropskom vremenu, dva dana prije žrijeba, klubovi moraju uz konsultacije sa Savezom i državnim i lokalnim vlastima, da UEFA-u obavijeste pisanim putem o tome kakve su restrikcije i pravila putovanja koja bi mogla da utječu na klupski dolazak - piše u saopćenju uz važnu napomenu.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo nositelj, ovo su potencijalni rivali bh. prvaka u Ligi prvaka

- Ukoliko klub ne obavijesti administraciju UEFA-e do ponoći dva dana prije žrijeba, ukoliko ne javi da postoje određene restrikcije koje se ne poklapaju sa objavom UEFA-e, to će se odraziti na organizaciju utakmice i posljedica će biti da se meč ne igra, klub će biti odgovoran i UEFA će kroz kontrolni, etički i disciplinski organ proglasiti meč porazom domaćina od 3:0.

U slučaju da nema restrikcija koje ne utječu na meč, domaćin je dužan upoznati UEFU-u o stadionu na kojem će se utakmica igrati, datum i satnicu duelu.

Ako restrikcije utječu na gostujući klub i potencijalni dolazak i odlazak gostiju, domaćin mora osigurati alternativni stadionu na neutralnoj lokaciji u državi koja je članica UEFA-e.

- Ako domaćin ne uspije da dođe do adekvatnog alternativnog terena za meč, konačnu odluku donijet će administracija UEFA-e. Domaći klub će tako ostati odgovoran za organizaciju i oba kluba će dijeliti troškove. Ako jedan klub odbije da učestvuje, izgubit će sa 3:0 - saopćila je UEFA.

Prema četvrtoj tački aneksa, ukoliko UEFA smatra da informacija koju je klub dostavio nije dovoljna ili precizna, sama će donijeti odluku o reorganizaciji utakmice u neutralnoj zemlji, tada će zvanično domaći klub biti odgovoran za troškove i organizaciju, a ako neko odbije, bit će eliminisan sa zvaničnih 3:0.

U svim slučajevima, moguća je zamjena domaćinstva ako UEFA odobri dogovor klubova. Šesta tačka može biti opasna za mnoge klubove.

- Restrikcije nacionalnih/lokalnih vlasti koje se postave poslije roka za informisanje UEFA administracije, neće se razmatrati. U tim slučajevima, klubovi čije su vlasti donijele odluke koje sabotiraju održavanje utakmice, donijet će izbacivanje klubova sa 3:0.

Prema sedmoj tački, ako oba kluba odbiju da igraju ili su oba odgovorna za neodigravanje meča, diskvalifikovat će se iz Lige prvaka i Lige Evrope za sezonu 2020/21.

U slučaju testiranja, ako je više od jednog igrača ili zvaničnika pozitivno na koronavirus, meč će se odigrati prema planu ukoliko nadležni ne odluče da cijeli tim ide u karantin. Ako ima 13 registrovanih igrača sa A liste, uključujući bar jednog golmana, onda meč mora da se igra. Ako ima manje od 13 igrača registrovanih na A listi, ili ako nema golmana, UEFA može da dozvoli promjenu termina meča u skladu sa rokovima koji će biti određeni, ako država može da osigura nove testove kojima će se podvrgnuti dovoljan broj igrača.

Predviđeno je da se prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka igra 18. i 19. augusta, a za Evropsku ligu 27. augusta. Žrijeb kvalifikacija za Ligu prvaka je 9. augusta, a žrijeb kvalifikacija Evropske lige dan kasnije. U kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu igra se po jedan meč, izuzev play-offa Lige prvaka kada će biti odigrana dva susreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.