U proteklih desetak godina tu su etiketu pokušali zalijepiti mnogima, proizvevši tako brutalizaciju javnog diskursa u Hrvata, na koju se sada izvrsno naslanja predsjednik Zoran Milanović. Ironično, jedan od onih koje su ekstremni desničari proglašavali veleizdajnikom, čak ga osudivši na tragikomičnom Hrvatskom etičkom sudištu.

VEZANI TEKST - Čović: Nismo u koaliciji sa SDA, u Neumu smo prepoznali igru Bošnjaka o građanskoj državi

Veleizdaja je, naravno, i pravna kategorija te je i u tom smislu neodgovorno ljude svako malo prozivati (vele)izdajnicima. Uvijek sam se grozio toga i uvijek mi je bilo odvratno, dok nije postalo smiješno zbog pretjerane upotrebe, kada se nekoga proglasi veleizdajnikom, piše Gordan Duhaček za Index.hr.

Skandalozni govor

No, nakon što sam vidio što je danas u Banjoj Luci za govornicom Skupštine Republike Srpske izgovorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, mogu mirne duše i sa stopostotnom sigurnošću napisati da je taj čovjek veleizdajnik. Veleizdajnik Hrvata kao naroda, veleizdajnik Bosne i Hercegovine, veleizdajnik općeljudskih, pa, ako hoćete, i kršćanskih vrijednosti.

- Vi čuvajte Republiku Srpsku! Toliko ste emocija iznijeli sad ovdje da vam na tome svi mogu zavidjeti - poručio je, između ostaloga, Čović u Banjoj Luci. U gradu iz kojega su 1992. i 1993. godine sistematski protjerani svi Hrvati koji su tamo prethodno stoljećima živjeli. Protjerani baš zato da bi mogla biti uspostavljena etnički čista Republika Srpska, čije očuvanje sada tako žarko zagovara Čović.

"Vi čuvajte Republiku Srpsku!" uskliknuo je Čović, koji sigurno zna što se 1992. godine događalo u Prijedoru i kako je brutalno bilo etničko čišćenje cijelog tog područja od ljudi čiji je jedini krimen bio što su Hrvati ili, tada, muslimani, odnosno kasnije Bošnjaci.

Čoviću ne smeta ubijanje Hrvata u BiH i Hrvatskoj

"Vi čuvajte Republiku Srpsku!", zatražio je Čović, posve svjestan da su u temeljima Republike Srpske progon i ubijanje hiljada bosanskohercegovačkih Hrvata, a bogme i Hrvata iz Hrvatske, poput sve one djece koju je u Slavonskom Brodu ubila granata iz - Republike Srpske u nastajanju.

Veleizdaja je doista odgovarajuća riječ za opis onoga što je danas učinio Dragan Čović, prijeratni komunist koji se potpisivao ćirilicom, ratni upravnik tvornice koji je Bošnjake logoraše dovodio na ropski rad te nakon svega toga vječni predsjednik HDZ-a BiH, tijekom čijeg se mandata na čelu "stožerne stranke Hrvata" broj tih istih Hrvata u BiH prepolovio.

Čović je uvijek bio ljigavac, oportunist i štetočina, ali danas je sve to nadmašio patetičnim, lažljivim govorom u Banjoj Luci, kakvog se ne bi postidio ni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Čović ohrabruje političare iz RS-a da nastave voditi istu politiku
Kako piše Hina, Dragan Čović danas je ohrabrio političare iz Republike Srpske da nastave voditi politiku na dosadašnji način i jačati taj entitet.

U prijevodu to znači da je Čović amenovao etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, da je ohrabrio nastavak osiromašenja sluđenog naroda koji i dalje živi na području RS-a, da je ohrabrio nastavak korupcije i pljačke te punjenje privatnih džepova Milorada Dodika, svojeg najboljeg jarana, i njegove kriminalne klike.

Poručiti vladajućima u RS-u da samo nastave kao i dosad zapravo znači i Srbe koji žive u RS-u i BiH gurati još dalje u moralnu i ekonomsku propast.

Čović treba postati persona non grata u RH

Za državni vrh u Hrvatskoj današnji bi Čovićev nastup trebao značiti kraj saradnje s tim veleizdajnikom. O sramoti zagrebačkog univerziteta koje je Čoviću dodijelilo počasni doktorat da ne govorimo. Da kod rektora Damira Borasa ima imalo morala i pameti, ekspresno bi Čoviću nakon današnjeg ispada oduzeli taj doktorat.

To se, naravno i nažalost, neće dogoditi pa baš zato treba jasno reći da će Čović svojom veleizdajničkom politikom posve uništiti bosanskohercegovačke Hrvate, a da će mu u tome, po svemu sudeći, asistirati i službeni Zagreb.